PDF-tiedoston luominen ja muokkaaminen (PDF-Tools)

Kaikille yliopiston ylläpidossa oleville Windows-koneille on asennettu PDF-Tools -sovellus, jolla voit luoda helposti PDF:iä sekä editoida PDF-tiedostoja monipuolisesti.

Tässä ohjeessa on esitelty tarkemmin PDF-Tools -sovellusta. PDF-Xchange Editor-sovelluksella voit mm. kommentoida ja muokata myös PDF-dokumenttien sisältöä.

Valmistajan omat ohjeet (englanniksi) löytyvät täältä: http://help.tracker-software.com/pdfxe6/

Tabs

Tarkka ohje

Kielen vaihto

Voit muokata ohjelman asetuksia (esim. vaihtaa kieltä) Asetukset... > Ohjelman asetukset... (Options... > Preferences...)

• Asetukset valikon kohdasta Languages (Kielet) avautuu ikkuna, johon listattu asennetut kielet. Etsi haluttu kieli listalta ja napsauta Set As Default. Kieli vaihtuu samantien. Sulje asetukset napsauttamalla OK.

PDF:n luominen

Voit luoda PDF-dokumentin PDF-Tools-ohjelman avulla. Hyvä yleissääntö on, että kaiken minkä voit tulostaa, voit myös muuttaa PDF-tiedostoksi.

Kun haluat tulostaa PDF-tiedostoksi, toimi näin:

• Napsauta kyseisen ohjelman File (Tiedosto)-painiketta ja valitse Print (Tulosta).
  • Valitse pudotusvalikosta tulostimeksi PDF-XChange Standard V6 -tulostin.
  • Kun olet tyytyväinen muihin asetuksiin, paina OK-painiketta.
  • Valitse tallennuspaikka ja paina OK, jolloin asiakirjasi ”tulostuu” PDF-tiedostoksi.
  • Tiedosto avautuu oletuksena olevalla PDF-ohjelmalla.

Nyt olet luonut PDF-tiedoston valitsemaasi hakemistoon ja se on välittömästi käytössäsi.

PDF-tiedostojen yhdistäminen / jakaminen / muokkaaminen

Voit yhdistää useampia PDF-tiedostoja, jakaa yhden PDF-tiedoston osiin tai irrottaa tarvittavan osan isommasta pdf-tiedostosta. Tässä ohjeessa on neuvottu useampi toiminto samassa, koska alkutoimet ovat samanlaiset jokaisessa. Toimi seuraavasti:

• Avaa PDF XChange –sovellus Start-valikosta etsimällä sanalla PDF
    (tai esim. Windows 7: Start > All programs > Tracker Software > PDF Tools V6.)
  • Avautuu seuraava ikkuna:
  • Valitse Jaa/Yhdistä PDF-tiedostot (Split / Merge PDF) kohdasta Create PDF
  • Tool info-kohtaan, ikkunan oikeaan reunaan, avautuu asetukset. Valitse Jaa/Yhdistä dokumentit (Split/Merge documents) -kohdasta mitä haluat dokumentille tehtävän. Ohjeessa valitaan useamman dokumentin yhdistäminen (Merge), mutta voit samalla lailla jakaa (Split) dokumentin esim. jokaisen sivun erilliseksi dokumentiksi.
  • Kun asetukset ovat kunnossa, napsauta Suorita (Run) ikkunan yläreunasta.
  • Avautuu Avaa tiedostot (Open files) -ikkuna josta lisäät tiedosto(t), jo(i)ta haluat käsitellä. Voit valita useamman tiedoston pitämällä Ctrl -näppäintä pohjassa samalla kun valitset tiedostot. Napsauta lopuksi Avaa (Open).
  • Kun tiedostot on valittu, avautuu ikkuna jossa voit muokata tulevan pdf:n sisältöä ja sivujen järjestystä. Merkitystä Plus/miinus-merkistä saat sivut näkymään ja pois näkyvistä. Tarvittaessa voit zoomata isommaksi liukusuurennuksella.
  • Tässä näkymässä voit järjestellä raahaamalla sivuja haluttuun järjestykseen.
  • Kun olet valmis, napsauta OK.
  • Ohjelma kysyy mihin tallennetaan. Voit valita halutun tallennuspaikan.
  • Tallennuksen jälkeen tallennuskansio aukeaa ja voit tarkastella luotua dokumenttia.
  • Ohjelma palaa alkutilaan ja voit suorittaa halutessasi toisen toiminnon tai sulkea ohjelman.

Ohjelman kaikki työkalut lueteltuna

Ohjelmalla voi tehdä seuraavia asioita.

Luo PDF (Create PDF)

• Muuntaa tiedostoja PDF-tiedostoiksi (Convert Files to PDFs)
  • Luo PDF kuvista (Create PDF from Images)
  • Luo PDF tekstistä (Create PDF from Text)
  • Poimi sivuja (Extract Pages)
  • Skannaa PDF:ksi (Scan to PDF)
  • Jaa/Yhdistä PDF-tiedostot (Split/Merge PDFs)

Vie PDF:stä (Export PDF)

• Vie PDF kuviksi (Export PDF to Images)
  • Vie PDF Microsoft Excel taulukoksi (Export PDF to Microsoft Excel Spreadsheet)
  • Vie PDF Microsoft PowerPoint -esitykseksi (Export PDF to Microsoft PowerPoint Presentation)
  • Vie PDF Microsoft Word -asiakirjaksi (Export PDF to Microsoft Word Document)
  • Vie PDF Vain teksti -muotoon (Export PDF to Plain Text)
  • Poimi PDF-tiedoston kuvat (Extract Images from PDF)

Optimoi PDF (Optimize PDF)

• Optimoi PDF (Optimize PDF)

Sivut (Pages)

• Lisää Bates-numerointi (Add Bates Numbering)
  • Lisää ylä- ja alatunniste (Add Header and Footer)
  • Lisää vesileima (Add Watermark)
  • Rajaa sivuja (Crop Pages)
  • Poista sivuja (Delete Pages)
  • Lisää sivuja (Insert Pages)
  • Sivujen OCR-tekstintunnistus (OCR Pages)
  • Kerros-PDF (Overlay PDF)
  • Korvaa sivuja (Replace Pages)
  • Muuta sivun kokoa (Resize Pages)
  • Kierrä sivuja (Rotate Pages)
  • Määritä sivujen tausta (Set Pages Background)

PDF-standardit (PDF Standard)

• Muunna PDF/A -muotoon (Convert to PDF/A)
  • Muunna PDF/X -muotoon (Convert to PDF/X)
  • Poista erikoiset PDF-standardit (Discard Special PDF-Standard)

Suojaus (Protection)

• Lisää digitaalinen allekirjoitus (Add Digital Signature)
  • Sertifioi PDF-tiedostot (Certify PDFs)
  • Suojaa PDF (Secure PDF)
  • Aikaleimaa PDF-tiedostot (Timestamp PDFs)