OpenVPN-yhteyden muodostaminen Android-laitteilla

Tämä ohje on kirjoitettu HUAWEI P10 lite -puhelimelle, jossa on Androidin versio 8.0.0.
OpenVPN:n asentaminen muille laitteille voi poiketa hieman tästä ohjeesta. Pääperiaatteet ovat kuitenkin samat. Sovella ohjetta omalle laitteellesi sopivaksi.

Yliopistolla on verkkopalveluita, joiden käyttö on lisenssisyistä rajattu vain yliopiston verkkoon. Tällaisia ovat mm. kirjaston tarjoamat tietokannat ja sähköiset lehdet. Mikäli palveluita haluaa käyttää yliopiston verkon ulkopuoliselta koneelta, on se mahdollista vain muodostamalla suojattu yhteys kotikoneen ja yliopiston palvelimen välille.

Yleisin tekniikka tälläisen yhteyden muodostamiseen on VPN. VPN-yhteyttä käyttävät koneet saavat yliopiston verkko-osoitteen ja koneen kaikki verkkoliikenne ohjautuu yhteyden päällä ollessa yliopiston verkon kautta.

• Lataa Ohjelmistojakelusta hy-tun.ovpn-tiedosto (Etsi hakusanalla VPN niin saat näkyviin tarvittavat lataukset HY-VPN ja HY-VPN TUN) ja tallenna ne laitteellesi.
  • Lataa OpenVPN Connect -ohjelma Google Play -kaupasta.
  • Käynnistä OpenVPN.
  • Kun ohjelma kysyy ovpn-profiilitiedostoa, avaa edellä ladatut tiedostot.
  • Jatka täyttämällä muut OpenVPN-ohjelman kysymät tiedot.
  • Aktivoi VPN-yhteys.
  • Asennus

• Lataa Ohjelmistojakelusta hy-tun.ovpn-tiedosto (Etsi hakusanalla VPN niin saat näkyviin tarvittavat lataukset HY-VPN ja HY-VPN TUN) ja tallenna ne laitteellesi. Yleensä oletuksena on Download-kansio.
    • Lataa OpenVPN Connect -ohjelma Google Play -kaupasta.
    • Käynnistä OpenVPN.
    • Kun ohjelma kysyy ovpn-profiilitiedostoa, avaa edellä ladatut tiedostot.
    • Valitse tiedosto (1) ja klikkaa IMPORT (2).
    • Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja klikkaa lopuksi ADD.

Yhteyden muodostaminen

• Vedä liukukytkin oikealle.
    • Yliopistolla ei ole käytössä käyttäjäkohtaisia sertifikaatteja, joten klikkaa CONTINUE.
    • Yhteys on avattu. Näytön alareunasta näet tilastotietoja yhteydestä.

Yhteyden katkaiseminen

• Vedä liukukytkin vasemmalle.
    • Klikkaa OK.