OpenVPN på universitetets Windows-datorer

Universitetet har nättjänster som på grund av licensorsaker endast får användas inom universitetets nätverk, bl.a. databaser och elektroniska tidningar som tillhandahålls av biblioteket.
På universitetets bärbara datorer har man centraliserat installerat OpenVPN-programmet. Det gör det möjligt att använda universitetsnätet trådlöst eller på annat ställe än i universitetets lokaler.

OpenVPN i ett nötskal

Använd anslutningen uh-vpn-helsinkifi-only om du befinner dig i ditt hemnätverk eller något annat betrott nätverk

• Endast nödvändig trafik går via universitetet (bl.a. hemkataloger, Efecte, SAP)
  • Belastar universitetets nätverk mindre

Använd anslutningen uh-vpn-allroute om du befinner dig i något annat nätverk, till exempel på ett hotell eller kafé

• All trafik går datasäkert via universitetet
  • Belastar universitetets nätverk mer
    • Använd denna anslutning om du vill använda bibliotekets avgiftsbelagda e-resurser.
    • Använd denna anslutning när du loggar in på Rapo.

För andra operativsystem och hemdatorer finns instruktioner här.

Läs instruktioner från detaljerad hjälp flik

Uppstartning av programmet

• Klicka på Start > OpenVPN GUI.

Skapa anslutning

• Öppna OpenVPN GUI i Windows aktivitetsfält.
    • Välj Connect.
    • Skriv ditt användarnamn och lösenord och klicka på OK.
    • VPN-anslutningen öppnas. I meddelandefönstret ser du också anslutningens IP-adress. Universitetets IP-adresser skrivs i formatet 128.214.xxx.yyy.

Kontroll av anslutningens status

• Du kan kontrollera OpenVPN-anslutningens status genom att öppna programmet i aktivitetsfältet som ovan och välja Show Status.
    • I fönstret ser du anslutningens logguppgifter och kan avbryta anslutningen genom att klicka på Disconnect.

Avbryta anslutning

• Öppna OpenVPN GUI i Windows aktivitetsfält som ovan och klicka på Disconnect.