En rörlig profil (roamingprofil) är en profil som följer med användaren och innehåller bl.a. programinställningar. Med hjälp av roamingprofilen får man tillgång till sina egna inställningar på alla arbetsstationer på universitetet. Profilen sparas på servern och har en begränsad storlek på 300 MB.
Man ska inte spara egna filer på profilen, utan den är endast avsedd för programinställningar. Egna filer ska sparas i hemkatalogen (Z:-disken). Efter ett byte till en lokal profil försvinner alla inställningar och filer som sparats under profilen varje gång du loggar ut från en gemensam dator, så när du loggar in på en gemensam dator måste du till exempel alltid ställa in programinställningarna på nytt.
Om du byter från en roamingprofil till en lokal profil försvinner alla filer som sparats under roamingprofilen. Innan du byter till en lokal profil ska du därför se till att du har kopierat allt viktigt från katalogen C:\Users\användarnamn\ under roamingprofilen exempelvis till Z:-disken.
Roamingprofiler är avsedda för användare av datorstationer, alltså i praktiken studerande. Om du har varit studerande vid universitetet innan du anställdes kan det finnas en roamingprofil under ditt användarnamn. I detta fall rekommenderas att roamingfunktionen tas bort i enlighet med nedanstående anvisningar.
Se även:
Snabbinstruktion
Snabbguide för hur man övergår till en lokal profil
Gå till webbplatsen https://rontti.helsinki.fi/hyad/tiedostopalvelu/.
- Logga in på sidan med den korta formen av ditt HU-användarnamn (t.ex. rkeskiva).
- Välj Radera (roaming-)profil bland knapparna under dina profiluppgifter på sidan som öppnas. Observera att när du raderar profilen, raderas också alla filer i din profilmapp (C:\Users\användarnamn\).
Logga ut från arbetsstationen vid arbetsdagens slut. Roamingprofilen raderas av administratörerna under natten, och därefter övergår ditt användarnamn till en lokal profil.
Om det uppstår problem, kontakta IT-Helpdesk.
Detaljerad hjälp
Videoinstruktion
Ge respons
Webbplatsen med anvisningar från IT-Helpdesk vid Helsingfors universitet hjälper dig i dina jobbrelaterade IT-frågor. Berätta för oss hur vi skulle kunna förbättra våra anvisningar. Vi uppskattar verkligen din respons!
Hur skulle du förbättra denna instruktion?