Universitetets Mac-datorer: Att installera program

På en Mac-dator som underhålls centraliserat av universitetet kan du själv installera program från Managed Software Center.

Du loggar in på en Mac som underhålls centraliserat med universitetets användarnamn och lösenord.

Tabs

Detaljerad hjälp

Att installera program

1. Öppna menyn Yliopisto > Managed Software Center (Finns även på: Applications (Program) -> Utilities (Verktyg) -> Managed Software Center).
  2. Ett fönster i stil med App Store öppnas. Under All Items (Alla objekt) ser du alla program som går att installera. Klicka på Install (Installera) för att installera och Remove (Ta bort) för att ta bort programmet i fråga.

Programportalens utbud

Portalen utvecklas kontinuerligt och program som är användbara för anställda och studerande vid universitetet läggs till. Här finns några exempel på program som finns att installera. Kontrollera det aktuella utbudet på portalen.

• Adobe Digital Editions – ett läsprogram för digitala material
  • LibreOffice – en öppen kontorsprogramvara, kan öppna ODF-filer (ett alternativ till MS Office)
  • EndNote – ett referenshanteringsprogram (ett alternativ till Refworks)
  • Junos Pulse – ett program för att skapa VPN-fjärranslutningar
  • SPSS och JMP – statistikprogram
  • ImageJ – bildredigeringsprogram, populär till exempel vid analys av mikroskopbilder
  • Write-N-Cite – referensdatabas till Refworks (ett alternativ till EndNote)
  • Matlab – kalkylprogram