Bildande av OpenVPN-anslutning med iOS-enheter

Det är möjligt att skapa en krypterad fjärranslutning från din hemdator till Helsingfors universitets servern. En VPN-anslutning är också användbar i okrypterade nätverk (t.ex. besökarnätverk i bibliotek, flygplatser etc. i andra offentliga utrymmen).

1. Ladda via App Store programmet OpenVPN Connect

2. Gå med Safari-webbläsaren till adressen Programdistribution. Sök med sökordet VPN och välj ditt operativsystem (Mac) i punkten Tags så får du fram nödvändiga laddningar (uh-vpn-helsinkifi-only och uh-vpn-allroute). Öppna filerna med programmet OpenVPN Connect.

3. Lägg till dina inloggningsuppgifter. Öppna programmet OpenVPN och aktivera VPN-anslutningen.

OBS! Bilderna hemsöker fortfarande det gamla konfigurationsfilnamnet, annars går processen som visas i bilderna. Vi kommer att uppdatera bilderna senare.

Installation

Installera programmet OpenVPN Connect via AppStore.

Därefter ska dessutom inställningarna justeras. Gör så här:

• Gå med Safari-webbläsaren till Programdistributionen. Sök med sökordet VPN och välj ditt operativsystem (Mac) i punkten Tags så får du fram nödvändiga laddningar (uh-vpn-helsinkifi-only och uh-vpn-allroute). Klicka på Pyydä ohjelmisto (Begär program).

Klicka på Accept EULA (Godkänn användarreglerna) och klicka på Submit.

Laddningssidan öppnas och en laddningslänk finns i sidans nedre kant. Klicka på Download.

Filen är färdig att laddas ned. Klicka på Ladda.

Filen har nu laddats ned på datorn. Klicka på ikonen nålen upp intill adressfältet och skicka filen till OpenVPN.

• Inställningsprofilen införs i OpenVPN Connect. Klicka på Add.
  • Fyll i användarnamn (username) i grundform, t.ex. rkeskiva. Klicka på Add Proxy.
  • Enheten ber om tillstånd att installera inställningar. Klicka på Allow för att godkänna.
  • Ge enhetens PIN-kod för att godkänna installationen av VPN-konfigurationen.
  • Nu är OpenVPN Connect klar för användning.

Skapa anslutning

• Du kan öppna anslutningen genom att dra i reglaget.
  • Skriv ditt lösenord och klicka på OK.
  • Enheten kontrollerar än en gång att du tilllåter att OpenVPN Connect öppnar VPN-anslutningen. Svara Yes
  • Anslutningen bildas och på denna sida ser du statistik över anslutningen.
  • I övre balken ser du VPN-ikonen när VPN har anslutits.

Avbryt anslutning

Öppna OpenVPN (om det inte redan är öppet i enheten > genom att dubbelklicka på hemtangenten öppnar sig alla program som är öppna).

Klicka på det gröna reglaget. Anslutningen avbryts.