Lisenssin lainaaminen SPSS-ohjelmassa

SPSS on tilastotieteelliseen analyysiin suunniteltu ohjelmisto.

Keskitetysti hallinnoiduille koneille asentuvaan SPSS-ohjelmaan määritetään verkkolisenssi eli ohjelmaa käytettäessä koneen on oltava yhteydessä lisenssipalvelimeen. Lisenssipalvelin näkyy yliopiston verkoissa (sisäverkko, yliopiston eduroam ja VPN-yhteydet).

Jos tiedät tarvitsevasi SPSS-ohjelmaa verkon ulottumattomissa (esim. matkalla), niin lainaa lisenssi jo etukäteen haluamaksesi ajaksi.

Ohje koskee vain keskitetyn hallinnan Windows- ja Mac-koneita.

Viimeinen Linuxeille tarjolla oleva versio on SPSS 27. Jos haluat käyttää SPSS:ää jatkossa, sinun on käytettävä Windows- tai Mac-konetta.

​Lainaa lisenssi näin

• Avaa SPSS-sovelluksessa File-valikko. Valitse Manage License.
    • Napsauta Launch Commuter Utility Tool.
    • Valitse oikea lisenssi Commuter Utility -ikkunasta.
    • Muokkaa Duration (Days) -kohtaan moneksiko päiväksi haluat lainata lisenssin.
    • Paina Check Out. Lisenssi on nyt lainattu.
    • Paina lopuksi Exit.

​Muista palauttaa lisenssi, kun et enää tarvitse sitä! Lisenssejä on rajattu määrä ja joku toinen voi tarvita lisenssiä. Palauttaaksesi lisenssin valitse lainausvalikosta Check in.

Lue kuvalliset ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä

Lisenssin lainaaminen, Windows

Lisenssin lainaamiseen tarvitset yhteyden lisenssipalvelimelle, joten työaseman on oltava sisäverkossa, yliopiston eduroamissa tai VPN-yhteydellä kiinni yliopiston verkossa.

Avaa SPSS-sovelluksessa File-valikko. Valitse Manage License.

Napsauta avautuvasta ikkunassa Launch Commuter Utility Tool.

Avautuu Commuter Utility -ikkuna.

Valitse oikea lisenssi klikkaamalla lisenssiriviä. Valittavissa on useita SPSS ja Amos -lisenssien versioita

• Valitse Duration (Days) (1) -kohtaan kuinka moneksi päiväksi haluat lainata lisenssin. Aikaväli on 1-30 päivää.
    • Paina Check Out (2). Lisenssi on nyt lainattu.
    • Paina lopuksi Exit (3).

Seuraavalla kerralla käynnistäessäsi SPSS-ohjelman, ohjelma kertoo kuinka monta päivää lisenssi on vielä voimassa.

Lisenssin lainaaminen, Mac

Lisenssin lainaamiseen tarvitset yhteyden lisenssipalvelimelle, joten työaseman on oltava sisäverkossa, yliopiston eduroamissa tai VPN-yhteydellä kiinni yliopiston verkossa.

Avaa SPSS-sovelluksessa File-valikko. Valitse Manage License.

Avautuvassa ikkunassa napsauta Launch Commuter Utility Tool.

Avautuu Commuter Utility -ikkuna.

Macissa numerosarjojen perässä on merkitty ohjelman versionumero eli esimerkiksi 1200 (1200) 27.0 on SPSS 27:n lisenssi.

Valitse oikea lisenssi klikkaamalla lisenssiriviä:

• 1200 (1200) tarkoittaa IBM SPSS Statistics –ohjelmaa
    • 9005 (9500) Amos 7 English –ohjelmaa
    • Valitse Duration (Days) (1) -kohtaan kuinka moneksi päiväksi haluat lainata lisenssin. Aikaväli on 1-30 päivää.
    • Paina Check Out (2). Lisenssi on nyt lainattu.
    • Paina lopuksi Exit (3).

Seuraavalla kerralla käynnistäessäsi SPSS-ohjelman, ohjelma kertoo kuinka monta päivää lisenssi on vielä voimassa.

Lisenssin palauttaminen

Lisenssejä on rajattu määrä, joten palautathan lisenssin, jos et enää käytä sitä. Joku muu voi tarvita lisenssiä.

Palauttaminen toimii avaamalla Manage License > Launch Commuter Utility Tool ja painamalla Check In –painiketta (4).

Lisäohjeita verkossa