X-ikkunointi Xming-ohjelman avulla

Linux-palvelimien tilasto-ohjelmien ja matemaattisten ohjelmien interaktiivinen käyttö vaatii yleensä X-ikkunointijärjestelmää. X-ikkunoinnin avulla voit luoda etäyhteyden Linux-palvelimelle ja käyttää työasemaasi päätteenä sovellusten ajamisessa.
Xming-ohjelman saa asennettua yliopiston työasemille Software Centeristä. Kotikoneille ohjelman voi ladata verkosta osoitteesta https://sourceforge.net/projects/xming/

Xmingin käynnistäminen

• Käynnistä Start-valikosta XLaunch.

• Valitse Multiple windows ja napsauta Next.

• Valitse Start no client. Napsauta Next.

• Napsauta Next.

• Napsauta Finish.

• Ikkuna sulkeutuu ja ohjelma käynnistyy taustalle Windowsin ilmaisinalueelle.  Ohjelman voi sulkea napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella ikonia ja valitsemalla Exit.

Kirjautuminen Linux-palvelimelle

• Käynnistä PuTTY. Varmista, että kohdasta X11 on valittu Enable X11 forwarding.
    • Muodosta yhteys kohdasta Session jollekin Linux-palvelimelle, esimerkiksi koneelle pultti.it.helsinki.fi. Kirjoita kohtaan Host Name (or IP Address) palvelinkoneen nimi. Muissa valinnoissa kannattaa käyttää oletusarvoja.
    • Tarvittavat asetukset on tehty. Napsauta Open avataksesi yhteyden.
    • Ensimmäisellä kerralla sinulta kysytään luotatko isäntäkoneeseen. Vastaa Yes. Voit tarkistaa palvelimen sormenjäljet täältä.
    • Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja paina Enter. Anna salasanasi, jos sitä pyydetään. Paina Enter.

X-ikkunasovelluksen käynnistäminen

• Käynnistä haluamasi sovellus, esimerkiksi stata. Huomaa, että kaikkia ohjelmia ei ole asennettu kaikille Linux-palvelimille. Stata löytyy koneelta pultti.it.helsinki.fi. Ohjelman graafinen versio käynnistyy komennolla xstata.
    • Stata aukeaa X-ikkunaan.

HUOM: Voit käyttää Stataa myös VDI-etätyöpöydällä tai asentaa sen yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille Software Centeristä (ohje).