Käyttäjätunnuksen voimassaolon päättyminen

Tähän ohjeeseen on koottu tietoa, mitä tulee huomioida ennen yliopiston käyttäjätunnuksen päättymistä.

Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä Helpdeskiin.

Tabs

Tarkka ohje

Käyttövaltuuden päättyminen ja sen vaikutukset

Opiskelijoiden käyttövaltuudet ovat voimassa läsnäolosta riippuen lukukauden tai lukuvuoden kerrallaan.

• lukuvuodeksi tai kevätlukukaudeksi ilmoittautuneilla 30.9. saakka
  • syyslukukaudeksi ilmoittautuneilla 31.1. saakka

Valmistuminen kesken lukukauden ei lopeta käyttäjätunnuksen voimassaoloa. Jos esimerkiksi valmistut lokakuussa, käyttäjätunnuksesi pysyy voimassa tammikuun loppuun asti.

Käyttövaltuuden päätyttyä kirjautuminen yliopiston verkkopalveluihin (esim. tietotekniikkatilojen työasemat, sähköposti, WebOodi yms.) ei enää onnistu.

Umpeutuneen käyttövaltuuden sähköpostiosoitteeseen lähetetyt viestit eivät mene perille, vaan palautuvat lähettäjälle varustettuna englanninkielisellä virheilmoituksella, jossa kerrotaan, ettei kyseistä sähköpostiosoitetta ole olemassa. Myöskään sähköpostin uudelleenohjaus yliopiston ulkopuoliseen osoitteeseen ei valtuuden umpeuduttua ole mahdollista.

Käyttäjätunnukseen liittyviä tietoja, kotihakemistojen tiedostoja sekä sähköposteja säilytetään vuoden verran käyttövaltuuden umpeutumisen jälkeen. Tämän jälkeen sähköpostit sekä kotihakemiston tiedostot poistetaan.

Tiedostojen kopiointi kotihakemistosta

Kotihakemistossa olevat tiedostot on kätevintä kopioida muistitikulle tai levylle tietotekniikkatilojen työasemilla. Muistitikun käytöstä on oma ohjeensa.

Kotihakemiston tiedostoihin pääsee myös käsiksi yliopiston ulkopuolelta käyttämällä VPN-yhteyttä ja liittämällä oman kotihakemiston omaan koneeseen. Vaihtoehtoisesti tiedostot voi siirtää käyttämällä selainpohjaista VPN-portaalia.

Unix-järjestelmän kotihakemistosta tiedostot voidaan siirtää käyttäen SFTP-tiedonsiirto-yhteyttä.

Uuden sähköpostiosoitteen ilmoittaminen

Hyvissä ajoin ennen yliopiston sähköpostiosoitteen vanhentumista kannattaa ilmoittaa uusi osoite sitä tarvitseville. Tämän jälkeen voi sähköpostin viimeisten voimassoloviikkojen ajan ohjata yliopiston osoitteeseen tulevat viestit uuteen osoitteeseen, ja seurata viesteistä, ketkä vielä käyttävät yliopiston osoitetta ja ilmoittaa heille uusi osoite vielä erikseen. Henkilöstön on sähköpostien uudelleenohjauksessa huomioitava myös virkasähköpostia koskeva säännöt (Flamma).

Sähköpostien talteenotto

Yliopistoaikana kertyneet sähköpostit kannattaa ottaa talteen ennen käyttövaltuuden umpeutumista, sillä tämän jälkeen postin lukeminen ei enää onnistu. Henkilöstön on sähköpostien tallentamisessa huomioitava myös virkasähköpostia koskeva säännöt (Flamma).

A: Sähköpostien siirto toiseen sähköpostiin

Jos haluat siirtää yliopiston sähköpostit toiselle yliopiston ulkopuoliselle sähköpostitilille niin että viestit ovat normaalisti käytettävissä, luo sähköpostiohjelmaan (esim. Thunderbird tai Outlook) tili sekä yliopiston postille että toiselle sähköpostille (esim. Gmail). Kun molemmat tilit on luotu, kopioi yliopiston postipalvelimella olevat viestit toisen postitilin kansioon.

B: Sähköpostien siirto omalle koneelle

Jos käytössä on henkilökohtainen tietokone, asenna ensin koneelle joku sähköpostiohjelma (esim. Thunderbird, Outlook) ja luo ohjelmaan tili yliopiston postille. Kopioi sitten viestit ohjelman paikallisiin kansioihin (Local folders). Näin viestit ovat tallessa tietokoneen kovalevyllä ja niitä voi helposti selata postiohjelmalla.