OpenVPN-yhteyden muodostaminen Android-laitteilla

Tämä ohje on kirjoitettu HUAWEI P10 lite -puhelimelle, jossa on Androidin versio 8.0.0.
Muille laitteille OpenVPN:n asentaminen voi poiketa hieman tästä ohjeesta. Pääperiaatteet kuitenkin ovat samat. Sovella ohjetta omalle laitteellesi sopivaksi.

Yliopistolla on verkkopalveluita, joiden käyttö on lisenssisyistä rajattu vain yliopiston verkkoon. Tällaisia ovat mm. kirjaston tarjoamat tietokannat ja sähköiset lehdet. Mikäli palveluita haluaa käyttää yliopiston verkon ulkopuoliselta koneelta, on se mahdollista vain muodostamalla suojattu yhteys kotikoneen ja yliopiston palvelimen välille.

Yleisin tekniikka tälläisen yhteyden muodostamiseen on VPN. VPN-yhteyttä käyttävät koneet saavat yliopiston verkko-osoitteen ja koneen kaikki verkkoliikenne ohjautuu yhteyden päällä ollessa yliopiston verkon kautta.

Yliopistolla käytetyin VPN-yhteysohjelma on Pulse Secure. Sen suuren suosion takia lisenssit ovat viime aikoina loppuneet, eikä sillä siten ole voinut muodostaa yhteyttä. Käytä mieluummin OpenVPN-yhteyttä, jos se vain on mahdollista.

Pikaohje
  1. Lataa Ohjelmistojakelusta hy-tun.ovpn-tiedosto (Ohjelmat > HY-VPN > Mobile) ja tallenna se laitteellesi.
  2. Lataa OpenVPN Connect -ohjelma Google Play -kaupasta.
  3. Käynnistä OpenVPN.
  4. Kun ohjelma kysyy ovpn-profiilitiedostoa, avaa edellä ladattu hy-tun.ovpn.
  5. Jatka täyttämällä muut OpenVPN-ohjelman kysymät tiedot.
  6. Aktivoi vpn-yhteys.

Asennus

• Lataa Ohjelmistojakelusta hy-tun.ovpn-tiedosto (Ohjelmat > HY-VPN > Mobile) ja tallenna se laitteellesi. Yleensä oletuksena on Download-kansio.
  • Lataa OpenVPN Connect -ohjelma Google Play -kaupasta.
  • Käynnistä OpenVPN.
    openvpn_android_1z.png
  • Kun ohjelma kysyy ovpn-profiilitiedostoa, avaa edellä ladattu hy-tun.ovpn.
    openvpn_android_2b.png
  • Valitse tiedosto (1) ja klikkaa IMPORT (2).
    openvpn_android_4c.png
  • Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja klkaa lopuksi ADD.
    android_openvpn_raimo_4b.jpg

Yhteyden muodostaminen

• Vedä liukukytkin oikealle.
    openvpn_android_7b.png
  • Yliopistolla ei ole käytössä käyttäjäkohtaisia sertifikaatteja, joten klikkaa CONTINUE.
    android_openvpn_raimo_6b.jpg
  • Yhteys on avattu. Näytön alareunasta näet tilastotietoja yhteydestä.
    openvpn_android_8.png

Yhteyden katkaiseminen

• Vedä liukukytkin vasemmalle.
    android_openvpn_raimo_7b.jpg
  • Klikkaa OK.