Cubbli Helsingin yliopistossa

Cubbli (Common Ubuntu based Linux) on Helsingin yliopiston Linux-jakelu. Cubbli perustuu Ubuntuun, ja sitä on muokattu vastaamaan yliopiston tarpeita.

Cubblin tämänhetkinen, tuettu versio on 22.04. Versioon 20.04 tulee vain tietoturvapäivityksiä. Suosittelemme, että käytät aina uusinta versiota.

Yleistä Cubblista

• Monet yliopistolaiset käyttävät Unix-pohjaisia järjestelmiä ja palvelimia ja yliopistolta löytyy myös oma Cubbli-linux. Nykyisin käytössä oleva Cubbli perustuu Ubuntun  versioon 22.04 LTS, ja sitä on muokattu vastaamaan yliopiston tarpeita. Oletustyöpöytänä on Unity, mutta esimerkiksi Gnome on asennettu valmiiksi Cubbleihin.
    • Yliopiston henkilökunta voi halutessaan saada Cubblin käyttöönsä IT-Helpdeskin kautta. Cubblin voi asentaa vain yliopiston omistamiin laitteisiin, kotikoneella voit käyttää virtualisoitua Cubblia (Cubbli-wikissä, vain englanniksi).
    • Cubbli on keskitetysti hallinnoitu. Käyttäjän ei tarvitse itse huolehtia ohjelmien tai tietoturvan ajantasaisuudesta.
    • Cubbliin kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella ja siinä on käytettävissä keskeiset yliopiston tarjoamat palvelut kuten kotihakemistot (Z-asema) ja ryhmätallennustilat (P-asema), tulostaminen Unigrafian ylläpitämille monitoimilaitteille, VPN-yhteys ja eduroam-yhteys.
    • Perusjakelusta puuttuvia tutkimuksen kannalta oleellisia ohjelmia on mahdollista saada asennettua esittämällä pyyntö sähköpostiosoitteeseen helpdesk@helsinki.fi.

Ongelmatilanteet

Ongelmia Cubblin kanssa? Tarkista Kumpulan Cubbli-tukisivulta onko ongelmaasi jo ratkaisu.

Voit jättää Issues-palveluun kysymyksiä tai vastata olemassa oleviin kysymyksiin.