Instruktioner för fjärrarbete

Syftet med denna sida är att sammanfatta fjärranvändning av Helsingfors universitets IT-tjänster och handleda i hur tjänsterna används.

För att möjliggöra fungerande möjligheter för distansarbete för alla, gör så här:

•  Fjärrskrivbordsanslutningen (VDI) är redan krypterad. Om du använder fjärrskrivbordet, stäng VPN-anslutningen (annars reserverar du båda licenserna till dig själv).
  • Du behöver inte nödvändigtvis VPN-anslutning till universitetet för allt distansarbete (t.ex. e-post och övriga Office 365-tjänster, Flamma, Flamma-arbetsgrupperna. Tjänster som kräver inloggning har redan en skyddad anslutning och är således inte oskyddade.)
    • För dessa behöver du VPN-anslutning: åtminstone Efecte, SAP ekonomi, hem- och gruppkataloger.
    • Mer information om system som kräver VPN-anslutning finns i det här Flamma-meddelandet.
  • Om du behöver material som sparats på Z- eller P-disken (hem- och gruppkatalogen) kan du tillfälligt kopiera filerna till din egen dator. Kom ihåg säkerhet här också. Kopiera inte konfidentiellt material till din hemdator. Om flera personer måste redigera samma dokument kan det delas i Office 365-tjänsten, t.ex. Teams. Kom ihåg säkerhet här också.
  • Kom även ihåg informationssäkerheten när du arbetar på distans – läs anvisningar om informationssäkerhet i Flamma.

Fjärranvändning av universitetets tjänster

Universitetet har nättjänster som av licensskäl bara kan användas i universitetets nätverk, bl.a. databaser och elektroniska tidningar som tillhandahålls av biblioteket. Om du vill använda dessa tjänster på en dator utanför universitetets nätverk, är det bara möjligt om du skapar en skyddad anslutning mellan hemdatorn och universitetets server. Den vanligaste teknik som används för denna typ av anslutningar är VPN. Datorer som använder VPN-anslutning tilldelas universitets IP-adress, och all nättrafik från datorn leds via universitetets nätverk när anslutningen är igång.

Internetuppkoppling

Så här skaffar du en dator eller IT-utrustning

Fjärranvändning av virtuella arbetsstationer

Programmet VMware Horizon Client finns installerat på alla universitetets datorer. Du kan installera programmet på din hemdator eller använda fjärrskrivbordet i webbläsaren.

Fjärranvändning av hem- och gruppkataloger

Det är möjligt att skapa en fjärranslutning från din hemdator till din hemkatalog. Du kan hantera filerna och mapparna i katalogen precis som vanligt. Alla ändringar som du gör via fjärranslutningen sparas.

Du kan även skapa en anslutning till gruppkatalogen

Fjärranvändning av biblioteksdatabaser

Du behöver ingen VPN-anslutning för att använda Helsingfors universitets biblioteks e-material om du söker i databaser och elektroniska tidningar via bibliotekets söktjänst Helka eller ämnesguider. Materiallänkarna i Helka och ämnesguiderna möjliggör fjärranvändning.

Office 365

Du visste väl att studerande och personal som tagit Office 365 i bruk får tillgång till ett avgiftsfritt Office 365 ProPlus-paket, som bland annat omfattar rätten att installera Microsoft Office-paketet på egna datorer.

• Vid behov kan du dela filerna till din grupp via Office 365-tjänsten.
  • Förutom e-post kan du även använda vanliga Office-program i, som textbehandling (Word Online), tabellkalkyl (Excel Online) eller PowerPoint (PowerPoint Online). Observera att dokumenten sparas på nätet i Microsofts Office 365-molntjänst. Du kan dock ladda ner dem på din egen dator för lokal redigering.
  • Observera dataskyddet – vad kan du behandla i molntjänsten (Dataskydd i molntjänsten – länk till Flamma)

Program och programinstallation

Programinstallation rekommenderas i universitetets trådbundna nätverk. Fel kan uppstå via fjärranslutning.

Till vissa andra av universitetets licenser hör rätten att installera programmet på hemdatorn. Läs mer i Flamma

Webbkonferenser

• Teams
    Microsoft Teams är ett mångsidigt och anpassningsbart verktyg för grupparbete. Genom Teams kan man skicka privata snabbmeddelanden, ringa videosamtal och skapa permanenta diskussionsforum för olika grupper. Du kan använda Teams antingen i webbläsaren eller i ett klientprogram som installeras på arbetsstationen.
    Se också Teams-videor från Suffeli

• Zoom
    Zoom är en videokommunikationstjänst som alla vid universitetet kan använda för att skapa mötesrum och delta i realtid med ljud och bild i möten, seminarier och konferenser. Zoom lämpar sig också för undervisning på distans.

Facilitering på distans och lämpliga verktyg för det t.ex. Flinga, Miro och Presemo

Faciliteringsnätverket har gjort instruktioner för facilitering på distans, läs mer om Faciliteringsnätverkets arbetsgrupp. (på finska)

Behöver du en skrivtavla (Whiteboard) utöver att dela video och skärm?
Som skrivtavla kan man använda en enkel Whiteboard-vy, som finns i Teams och Zoom. De lämpar sig i synnerhet för tillfälliga skisser, men är ganska begränsade till det.
Flinga är ett mångsidigare verktyg när du behöver en skrivtavla.

Flinga

Miro

Presemo

Presemo är ett lättanvänt verktyg som du kan använda för att aktivera publiken i olika tillfällen. Med hjälp av Presemo kan du skapa enkäter, samla respons, testa kompetensnivån, skapa omröstningar eller till exempel organisera gruppdiskussioner.
Presemo kan användas i webbläsare och på mobila enheter.

Krypterad e-post

På universitetet används olika metoder för att kryptera e-post och bifogade filer. På Helpdesks webbsidor finns instruktioner för dem alla. Denna instruktion förklarar skillnaderna mellan metoderna och ger tips om valet av lämplig metod. (Obs! Endast på finska.)

Skräppost och phishing

Observera även skräppost och phishing när du arbetar på distans. Rapportera phishing-meddelanden, som kommer till Inboxen (Inkommande-mappen) till Microsoft med dessa instruktioner:

Kom ihåg att uppdatera din dator

Datasäkerhetsuppdateringen i universitetets bärbara datorer utanför universitetets nätverk fungerar via OpenVPN. Enbart en internetuppkoppling räcker inte, eftersom datorn inte då mottar program- och datasäkerhetsuppdateringar. Även om du i övrigt kan arbeta utan en VPN-anslutning, ska du starta VPN då och då för att säkerställa att du får alla uppdateringar.

Tips för att underlätta vardagen

• I en Windows-dator kan du hålla olika helheter i ett eget fönster och flytta dig mellan fönstren med hjälp av tangentbordsgenvägar.
    Se också andra Microsoft-tips. Testa och bli förtjust!

Windows-tangenten + tab

Öppnar aktivitetsvyn

Windows-tangenten + Ctrl + D

Lägger till ett virtuellt skrivbord.

Windows-tangenten + Ctrl + högerpil

Byter till höger mellan de virtuella skrivbord som du skapat.

Windows-tangenten + Ctrl + vänsterpil

Byter till vänster mellan de virtuella skrivbord som du skapat.

Windows-tangenten + Ctrl + F4

Stänger det virtuella skrivbordet som du använt.

• För Mac finns det också Spaces-fönster som gör det lättare att hitta rätt i fönsterdjungeln. Bekanta dig med Mac-anvisningarna.
  • Liten skärm på din bärbara dator? Försök med att koppla datorn till teven! Åtminstone i nyare modeller finns det en HDMI-anslutning. Prova!

Helpdesks samlingssida som stöd för distansarbete