Tiedostojen tallentaminen (Windows 7)

Tarkka ohje

Helsingin yliopiston keskitetysti hallinnoiduilla työasemilla omia työtiedostoja voi tallentaa joko omalle työasemalle (1), CD- tai DVD-leyille (2), ulkoisille tallennusvälineille (3) tai verkkoon (4). Käytettävissä olevat tallennusvälineet saa näkyviin napsauttamalla Start > Computer, jolloin avautuu seuraavan kaltainen ikkuna:

Näkymä vaihtelee sen mukaan, mitä ulkoisia tallennusvälineitä, kuten usb-muistitikkuja tai ulkoisia kiintolevyjä koneeseen on liitetty ja mitä verkkolevyjä on käytettävissä. Normaalisti on näkyvissä ainakin oman koneen kovalevy (1), CD- tai DVD-asema (2) ja oma verkkolevy (Z-levy, kotihakemisto (4)). Tallennusvälineiden ominaisuudet ja niiden rajoitukset vaihtelevat, joten on tarpeen tietää, mitä tallennusvälinettä kannattaa käyttää missäkin tilanteessa.

Pähkinänkuoressa

Media Varmuustallennettu Kapasiteetti
My Documents, Desktop, Z-levy ON pieni
HY-data EI suuri
Ulkoiset kovalevyt ja muistitikut EI rajattomasti laajennettavissa
CD- ja DVD -levyt EI rajattomasti laajennettavissa
Office 365 OneDrive EI periaattessa rajaton

Keskitetyn ylläpidon ulkopuolella olevissa tietokoneissa voi kohdassa (1) näkyä enemmän levyjä, D-, E- jne. levyjä. Usein käyttäjällä on myös yksi tai useampi ryhmälevy, jotka näkyvät oman kotihakemiston rinnalla kohdassa (4).

Työasemissa on rajoituksia sen suhteen, mitä käyttäjä voi tehdä. Tietokoneen kovalevy (1) on aina osioitu yhdeksi osioksi, C-levyksi. C-levyllä on aina HY-data -niminen kansio, jonne koneen käyttäjä voi tallentaa tiedostoja vapaasti. Se on myös ainoa kansio, jonne tallentaminen omalla koneella on mahdollista. HY-data -kansioon syntyy uusi alikansio aina, kun joku uusi käyttäjä kirjautuu koneelle, joten usean käyttäjän työasemassa siellä voi olla useita alikansioita. Kansion nimeksi tulee käyttäjän käyttäjätunnus, ja vain hänellä on oikeus nähdä ja muuttaa kansion tietoja. Kukaan muu ei pääse käsiksi kansion tietoihin, vaikka hänellä olisi muuten vapaa pääsy koneelle.

Työasemalla olevat tilat

• HY-data -kansion koolle ei ole asetettu mitään rajoituksia. Sinne voi tallentaa omia tiedostoja niin paljon kuin koneen kiintolevyllä on vapaata tilaa. Sen sijaan kansiolla on yksi huomattava rajoitus: HY-data -kansiota ei varmuuskopioida! On täysin käyttäjän omalla vastuulla ottaa varmuuskopiot kansiossa olevista tiedoista.
  • Kotihakemiston (Z-levy) tiedot puolestaan varmuuskopioidaan automaattisesti, käyttäjän ei tarvitse itse tehdä asialle mitään. Kotihakemiston rajoituksena on 20 gigatavun raja, joten suurille datamäärille levy voi olla liian pieni ja tiedostot on tallennettava muualle. Työaseman My Documents -kansioon ja työpöydälle (Desktop) tallennetut tiedostot ohjautuvat Z-levyn hakemistoihin Documents ja Desktop ja kuluttavat siten osan levyn kapasiteetista.

Ulkoiset asemat

• Ulkoiset levyasemat ja muistitikut soveltuvat hyvin tiedon arkistointiin ja siirtoon työasemien välillä, jos siirto verkon yli ei ole käytännöllistä. Kapasiteetti on käytännössä rajaton, sillä levyjä voi aina lisätä tarpeen mukaan uusia. Niillä oleva tieto on kuitenkin aina ja ainoastaan käyttäjän vastuulla. Tärkeät tiedostot on syytä pitää tallessa ainakin kahdella erillisellä medialla.
  • CD- ja DVD-levyt sopivat tietojen arkistointiin ja siirtoon työasemien välillä, mutta eivät käyttömukavuudessa eivätkä kapasiteetissa yllä usb-laitteiden tasolle. Levyille tallennettu tieto on käyttäjän vastuulla.

Pilvipalvelut

Huomioi tiedostojenkäsittelyn rajoitukset, lue tarkemmin yliopiston pilvipalvelupolitiikka Flammasta.

• Microsoft Office 365 on yliopiston uusi työkalupaketti, joka tuo yliopistolaisille käyttöön kaikille yhteisen kalenterin ja sähköiset toimistotyökalut. Paketin mukana tuleva OneDrive for Business tarjoaa pilvitallennusmahdollisuuden. Missä tahansa Office 365 palveluissa tehtyjä dokumentteja/ keskusteluja on helppo jakaa halutuille kohderyhmille. Tarjoaa mahdollisuuden dokumenttien yhtäaikaiseen editointiin. Lisätietoa OneDrivestä.
  • Muita pilvipalveluja (mm. Dropbox, Google Drive, iCloud) voi käyttää yksityisten tiedostojen tallennukseen ja niitä voi käyttää palvelun omien selainkäyttöliittymien kautta.