PuTTY - yhteyden muodostaminen Unix-koneeseen

Tarkka ohje

PuTTY-ohjelmalla voi ottaa suojatun yhteyden Unix-koneeseen. PuTTY on haettavissa osoitteesta: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/

Tiedostojen siirtoon paikallisen koneen ja Unix-koneen välillä tarvitset erillisen ohjelman, esim. WinSCP:n. PuTTY on tekstipohjainen komentoriviohjelma, graafiseen työskentelyyn unix-koneilla tarvitset erillisen ohjelman, esimerkiksi Xmingin.
Huom! Tietotekniikkakeskuksen Unix-koneiden käyttöön tarvitset erillisen Unix-tunnuksen. Mikroverkkotunnuksella et voi kirjautua Unix-koneisiin.

Yhteyden muodostaminen

• Käynnistä ohjelma Windowsin aloitusvalikosta: Start > All Programs > PuTTY > PUTTY.
  • Ensimmäisellä kerralla virustorjunta voi varoittaa ohjelmasta. Salli ohjelman käyttö napsauttamalla Allow.
    Virusvaroitus PuTTY-ohjelman käynnistämisestä

• Kirjoita kohtaan Host Name (or IP address) jokin unix-palvelinkoneista (esimerkiksi cedi.it.helsinki.fi).
  • Muissa valinnoissa kannattaa käyttää oletusarvoja:
    • Port: 22
    • Protocol: SSH
  • Täytettyäsi tiedot napsauta Open.
    PuTTY-ohjelman konfigurointi-ikkuna

• Seuraavaksi on vuorossa kirjautuminen unix-koneelle. Kirjoita login as -kohtaan käyttäjätunnuksesi ja paina Enter.
    • PuTTY:n oletusasetuksena unix-komentorivin taustaväri on musta ja tekstin väri valkoinen. Monet käyttävät kuitenkin mieluummin taustavärinä valkoista ja tekstin värinä mustaa. Asetusten muuttamisesta on erillinen ohje >>
      Kirjautuminen unix-koneelle PuTTY-ohjelmalla

• Käyttäjätunnuksen jälkeen anna salasanasi. Kirjoittamasi salasana ei näy ikkunassa millään lailla. Paina Enter.
      Salasanakysely kirjauduttaessa unix-koneelle

• Onnistuneen kirjautumisen jälkeen yhteys unix-koneeseen on muodostunut.
      Kirjautuminen on valmis

Yhteyden katkaiseminen

• Yhteyden katkaiseminen tapahtuu komennolla exit. Samalla PuTTY-ohjelman ikkuna sulkeutuu.
    PuTTY-yhteyden sulkeminen