Tietokoneen vaihtaminen

Ohjeita tietokoneen vaihtamiseen.

Tarkka ohje
Koneen vaihto pähkinänkuoressa (pdf)

Miten tilaan uuden koneen?

Kun tarvitset uuden tietokoneen, lue tarkemmat ohjeet Flammasta kohdasta Näin hankit tietokoneen

Yhteydenotossa tulisi mainita vähintään seuraavat tiedot:

• Tilattavan koneen tiedot (toivottu malli ja mahdolliset optiot, esimerkiksi telakka)
  • Kuka vahvistaa tilauksen (vahvistus yksikön hankinnoista päättävältä taholta)
  • Tulosyksikön tunnus (esim. H900)
  • WBS-koodi (esim. H900 / 900125), tieto miltä tililtä laite maksetaan, tämä nopeuttaa laskun käsittelyä
  • Loppukäyttäjän (kenelle kone tulee) tiedot: nimi, sähköposti, rakennus/huoneen numero sekä puhelinnumero
  • Nykyisen tietokoneen nimi (löytyy ns. yliopistovalikon yläosasta), helpottaa vaihtoprosessia

Uuden koneen käyttöönotossa huomioitavaa

HUOM! Kirjaudu ensimmäisen kerran langallisessa HY:n verkossa!
Langaton verkko EI TOIMI ensimmäisessä kirjautumisessa.

Näin kytket uuden tietokoneesi

Tutustu näihin ohjeisiin rauhassa. Kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä Helpdeskiin.

Huomioita

• Näytön voi kytkeä usealla liittimellä. Kytke näyttö sillä liittimellä, joka sinulla on käytössäsi. Mikäli kytkentä ei onnistu tai tarvitset adapterin, ota yhteys Helpdeskiin.
  • Telakat voivat olla erinäköisiä, mutta kaikissa on tarvitsemasi portit.
  • Mikäli verkkoyhteys ei toimi tai kuvaa ei tule näyttöön, odota hetki rauhassa ajurien asennusta. Jos ei vieläkään toimi, kokeile kytkeä kaapeli toiseen samanlaiseen porttiin.
  • Smartcard-kirjoittiminen asentuminen automaattisesti voi kestää muutaman työpäivän.

Liitä näppäimistö ja hiiri (USB)

uusi kone USB

Kytke verkkokaapeli

Verkkokaapeli (RJ-45) ja verkkoportti

uusi kone verkkokaapelit

Kytke näyttö

Näyttökaapeleita voi olla useita erilaisia. Tässä esitelty yleisimmät uusissa näytöissä käytetyt: HDMI, Display Port ja USB-C

uusi kone nayttokaapelit-update.jpg

Kytke koneen ja näytön virtajohdot

uusi kone virtajohdot-update.jpg

Tietojen siirto vanhalta koneelta

Käyttäjä on itse vastuussa tietojen siirrosta vanhalta koneelta uudelle.

• Verkkoasemille (Z-, P- ja mahdollisille muille verkkoasemille) tiedot ovat verkossa ja tulevat automaattisesti näkyviin uudella koneella. Normaalisti kotihakemisto on käytössäsi, kun kirjaudut koneelle. Joissakin tapauksissa kotihakemisto on mapattava (otettava käyttöön) manuaalisesti. Käytännössä tämä koskee kotihakemiston etäkäyttöä kotikoneelta.
  • Tietokoneelle tallennetut (yleensä LocalData / HY-DATA-kansio) on siirrettävä itse. Sen voi tehdä esim. verkkolevyn tai USB-muistin avulla.

Huomioi, että ohjelmien asetukset eivät siirry uudelle koneelle automaattisesti. Jos käytössäsi on sähköpostin salauksessa käytettävä S-MIME-varmenne, niin sinun on siirrettävä varmenne uuteen koneeseen. Katso ohjeet Katso tarkempi ohjeistus.

Lisäohjelmien asentaminen

Tietotekniikkakeskus asentaa toimittamiinsa työasemiin ja kannettaviin valmiiksi yleisimmin käytetyt ohjelmat.

Vanhojen laitteiden kierrätys

Kun olet saanut vaihdettua uuteen koneeseen, tilaa vanhalle laitteelle nouto Helpdeskistä. Lue lisää laitteiden kierrättämisestä.