Instruktioner för byte av dator

Instruktion som levereras med en ny dator

Byte av dator i ett nötskal (PDF)

Flerspråkig, uppdaterad juni 2021

Flerspråkig, uppdaterad januari 2024

Mer instruktioner i Detaljerad hjälp flik​

Hur beställer jag en ny dator?

När du behöver en ny dator, läs närmare instruktioner i Flamma under Så här skaffar du en dator

Ange minst följande uppgifter när du tar kontakt:

• Uppgifter om datorn som ska beställas (önskad modell och eventuella tillval, till exempel dockningsstation)
    • Vem bekräftar beställningen (bekräftelse av den som beslutar om enhetens anskaffningar)
    • Resultatenhetens kod (t.ex. H900)
    • WBS-kod (t.ex. H900/900125) och information om från vilket konto utrustningen betalas, detta påskyndar behandlingen av fakturan
    • Uppgifter om slutanvändaren (den som ska använda datorn): namn, e-postadress, byggnad/rumsnummer samt telefonnummer
    • Den nuvarande datorns namn (återfinns upptill i universitetsmenyn) underlättar bytesprocessen

Observera när du tar i bruk en ny dator

OBS! Använd HU:s trådbundna nätverk för att logga in första gången!
    Det trådlösa nätverket FUNGERAR INTE vid första inloggning.

Så kopplar du in din nya dator

Läs dessa instruktioner i lugn och ro. Du kan kontakta Helpdesk i alla frågor.

Observationer

• Skärmen kan kopplas med flera olika anslutningar. Koppla skärmen med den kabel som du använder. Om det inte går att koppla skärmen eller om du behöver en adapter, kontakta Helpdesk.
    • Dockningsstationerna kan se olika ut men alla har de portar du behöver.
    • Om nätuppkopplingen inte fungerar eller det inte visas en bild på bildskärmen ska du vänta en stund i lugn och ro på installationen av drivrutinerna. Om det fortfarande inte fungerar ska du prova att ansluta kabeln till en annan likadan port.
    • Det kan ta några arbetsdagar för Smartcard-skrivaren att installeras automatiskt.

Anslut tangentbord och mus (USB)

Koppla nätverkskabeln

Nätverkskabel (RJ-45) och nätverksport

Koppla skärm

Det kan finnas flera olika skärmkablar. Här visas de kablar som används i de flesta skärmarna: HDMI, Display Port och USB-C

Koppla datorns och skärmens strömkablar

Uppdatering dator utanför universitet

OBS! Använd alltid den datasäkra VPN-anslutningen i nätverk utanför universitetet. Då hålls programmen och datasäkerheten uppdaterade.
    Läs mer om nätverk utanför universitetet

Trådlösa förbinder (eduroam)

Eduroam är färdigt installerat. Använd ditt användarnamn i formen användarnamn@helsinki.fi (t.ex. rkeskiva@helsinki.fi ) vid inloggningen.
    Läs mera om trådlösa förbindelsen vid universitetet

Överföring av data från den gamla datorn

Användare är själv ansvarig för att överföra data från den gamla till den nya datorn.

• Data som lagrats på nätverksdiskarna (Z-, P- och eventuella andra nätverksdiskar) finns på nätet och visas automatiskt i den nya datorn. Normalt har du tillgång till hemkatalogen när du loggar in på datorn. I vissa fall måste hemkatalogen mappas (tas i bruk) manuellt. Detta gäller i praktiken fjärranvändning av hemkatalogen på hemdatorn.
    • Mappar som sparats på datorn (i allmänhet LocalData / HY-DATA-mappen) ska flyttas själv. Du kan göra det t.ex. via en nätverksdisk eller ett USB-minne.

Observera att programinställningarna inte överförs automatiskt till den nya datorn. Om du använder ett S/MIME-certifikat för kryptering av e-post, så måste du överföra certifikatet till den nya datorn. Se närmare S/MIME instruktioner.

Installation av tilläggsprogram

IT-centret installerar de vanligaste programmen färdigt på arbetsstationer och bärbara datorer som det levererar. I Software Center kan du själv installera många vanliga tilläggsprogram.

Återvinning av gamla enheter

När du bytt till ny dator, ska du beställa avhämtning av den gamla datorn hos Helpdesk. Läs mer om återvinning av enheter.