Unitube-uppladdningssajten

Datasäkerhet

Kom ihåg datasäkerheten när du sparar och delar inspelningar i Unitube. För sajten gäller samma regler och instruktioner som till exempel för e-post.

Läs mer om datasäkerhet i Flamma.

Se instruktioner i fliken Detaljerad hjälp.

Inloggning och startskärm

Logga in på uppladdningsajten via adressen lataamo.helsinki.fi

Alla inspelningar som du flyttat till Unitube-uppladdningssajten visas först i din personliga (1) Inspelningar-mapp. På de andra flikarna kan du se dina egna samlingar och streams. Dina streams visas i din Streams-mapp (2). Du kan lägga till inspelningar genom att klicka på Ny inspelning (3). I mappen Inspelningar finns en sökfunktion (4). Dessutom kan du begränsa listan med olika taggar (5). Nedanför dem finns en lista över inspelningar som finns i mappen (6).

Lägg till en inspelning på Unitube

Stödda filformat är de vanligaste videofilerna, såsom .avi, .mov och .mp4. Inspelade filer från program som används vid universitetet (t.ex. Zoom och ScreenPal) borde kunna behandlas framgångsrikt på uppladdningssajten.

Den maximala filstorleken är 25 GB.

Observera bildupplösningen. Skala videor med hög bildkvalitet (t.ex. 4K) först till HD och ladda sedan upp videon (eller filma i HD från början). Bakgrundssystemet konverterar likväl filmerna till HD-kvalitet och uppladdningen i kombination med uppskalning kan ta lång tid.

Observera att det inte går att uppdatera videon med samma ID. Det skapas ett eget ID för varje uppladdning.

• Du kan lägga till nya inspelningar på uppladdningssajten på fliken Inspelningar (1). Klicka på Ny inspelning (2).
    • Fönstret Ny inspelning öppnas i webbläsaren. Du kan klicka på ikonen [i] Information... vid varje punkt för att få mer information om hur du fyller i punkten.
    • Klicka på Välj fil och leta upp filen som ska laddas upp på din dator (1). Ge inspelningen ett namn som visas överallt där inspelningen har publicerats (2). Ge inspelningen en offentlig beskrivning (3). Välj publiceringslicens för din inspelning (4). Läs mer om licenser. Ange giltighetstid för inspelningen (5). Välj vilken samling du vill bifoga den uppladdade inspelningen till (6). Läs mer om samlingar. Välj en textningsfil i .vtt- eller .srt-format för inspelningen eller beställ automatisk textning som skapats av artificiell intelligens för inspelningen (7).
    • Vänta en stund. Laddningsfältet visar hur uppladdningen framskrider. Du kan stänga sidan när du ser meddelandet nedan under laddningsfältet.
    • Inspelningen har statusen Under bearbetning tills den är färdigbehandlad och statusen tas bort.

Om licenser

När du laddar upp en ny inspelning till Unitube måste du välja en publiceringslicens som obligatorisk information för den nya inspelningen. Närmare information om licenserna finns på Creative Commons webbplats på adressen creativecommons.fi.

• ”Alla rättigheter förbehålles” enligt Unitubes användarregler.
      Denna publiceringslicens är nyttig t.ex. om du inte äger rättigheterna till inspelningen men får dela den på Unitube med rättighetsinnehavarens tillstånd – och speciellt om vidaredistribution av inspelningen är förbjuden. I detta fall ska du uppge rättighetsinnehavarens namn i beskrivningsfältet!
    • CC-BY – tillåtet att modifiera och använda fritt, uppge källan
      Denna publiceringslicens tillåter fri användning, spridning och modifiering av inspelningen, så länge den ursprungliga upphovsmannen uppges.
    • CC BY-NC-ND – fri spridning i icke-kommersiellt syfte
      Denna publiceringslicens tillåter andra att dela inspelningen i icke-kommersiellt syfte (till exempel i undervisningen) men inte att bearbeta den på något sätt, och den ursprungliga upphovsmannen måste alltid uppges.
    • CC0 – upphovsrätt saknas, får användas fritt
      Denna publiceringslicens anger att den ursprungliga upphovsmannen avstår från all upphovsrätt till verket som ska publiceras.

Ändra publiceringslicens

• Du kan ändra licensen för en inspelning som tidigare laddats upp till Unitube genom att söka efter önskad inspelning antingen i Inspelningar eller Samlingar och klicka på inspelningens namn.
    • Leta reda på Licens informationsrutan som öppnas.

Kopiera en inspelning från uppladdningssajten till datorn

• Du kan kopiera en inspelning som laddats upp till Unitube till din egen dator från inspelningens informationsruta. Leta upp önskad inspelning antingen i Inspelningar eller Samlingar och klicka på inspelningens namn.
    • Leta reda på Hämta inspelning i informationsrutan som öppnas. Det går att ladda ner två olika versioner av alla inspelningar, varav den ena vanligtvis är av högre kvalitet och den andra en mindre, mer komprimerad version. Klicka på önskad version för att ladda ner den till din dator.

Radera en inspelning

• När du raderar en inspelning från uppladdningssajten visas den fortfarande med statusen Raderad i några månader, så att du kan återställa den till Unitube. Innehållet försvinner slutgiltigt efter några månader.
    • Du kan radera en inspelning genom att söka efter den i listan Inspelningar och klicka på ikonen Radera.
    • Du kan också radera inspelningen i dess informationsruta. När du har öppnat informationsrutan för den inspelning du vill radera, klickar du på ikonen Radera efter inspelningens namn i övre balken.
    • Fönstret Radera inspelning öppnas där du ombeds bekräfta att du vill radera inspelningen. Välj Radera för att radera inspelningen.
    • Längst ned på sidan får du information om hur raderingen fortskrider och när du kan stänga rutan Radera inspelning.

Återställ borttagen inspelning

• Du hittar raderade inspelningar i mappen Inspelningar. Öppna fliken Inspelningar (1). Välj (2) taggen Raderad för att se en lista över alla inspelningar som du har raderat. Under inspelningens beskrivning ser du fram till vilket datum den kan återställas.
    • Leta reda på den inspelning du vill återställa och klicka på ikonen Återställ.
    • I rutan Återställ inspelning  som öppnas kan du välja till vilken samling du vill återställa inspelningen (1). När du har valt önskad samling för inspelningen (2) klickar du på knappen Återställ.
    • Längst ned på skärmen kan du följa återställningens förlopp. Du får ett meddelande när du kan stänga rutan och balken blir grön när återställningen är klar.

Dela inspelning: tagg, länk och inbäddningskod

Innan du kan publicera inspelningen, ska den läggas till en samling. Delningen av inspelningar påverkas av offentlighetsinställningarna för den samling som du har flyttat inspelningarna till. Se till att du har ställt in rätt offentlighetsinställningar för den samling som du vill dela inspelningar från i avsnittet Samlingarnas offentlighet i instruktionerna.

Inspelningar som du laddar upp till Unitube har sina egna unika taggar, länkar och inbäddningskoder som du kan använda för att dela inspelningar.

• Om du vill komma åt inspelningens tagg, länk och inbäddningskod öppnar du inspelningens informationsruta genom att klicka på dess namn på fliken Inspelningar eller Samlingar.
    • Du kan kopiera (1) inspelningens tagg, (2) länk eller (3) inbäddningskod till urklipp genom att klicka på knappen Kopiera intill varje rad. Observera att inbäddningskoden inte fungerar om samlingen som innehåller inspelningen inte har ställts in för att delas och bäddas in via länkar eller vara helt offentlig i offentlighetsinställningarna.
    •

Samlingar, deras delning och administrationsrättigheter

Om du har använt Unitube-uppladdningssajten tidigare fungerar samlingarna på den nya uppladdningssajten på samma sätt som serierna gjorde tidigare.

Samlingarna är som mappar: med hjälp av dem kan du ordna inspelningar i helheter exempelvis efter ämne, målgrupp eller kurs så att de är lättare att hantera. För att inspelningen ska kunna publiceras, måste den anslutas till en samling. Inspelningarnas synlighet och administrationsbehörigheter specificeras också via samlingarna. Du kan välja en samling som du har administrationsbehörigheter till. Du kan administrera samlingarna genom att gå till fliken Samlingar i Unitube. Innan du kan publicera inspelningen, ska den läggas till en samling.

Skapa en ny samling

• Börja skapa en ny samling genom att klicka på knappen Ny samling i fliken Samlingar.
    • Fyll noggrant i informationen om samlingen i rutan Ny samling som öppnas.
    • Under Offentlighet kan du välja var och hur videorna kan användas och ses. Läs mer om offentlighetsinställningarna och Moodle-kopplingen i avsnittet Samlingarnas offentlighet i denna anvisning.
    • Under Administratörsbehörigheter kan du ange administratörsbehörigheter för din samling, antingen för enskilda personer eller för IAM-grupper. Läs mer i avsnittet Administratörsrättigheter för samlingar i denna anvisning.

Flytta en inspelning till en samling och ta bort den från en samling

Du kan lägga till en inspelning i en samling medan du laddar upp en ny inspelning till Unitube, eller när du letar upp den inspelning du vill flytta i fliken Inspelningar och klickar på dess namn.

• Öppna inspelningens informationsruta genom att leta reda på den i fliken Inspelningar och klicka på dess namn. Leta på Samling i informationsrutan. Klicka på rullgardinsmenyn och välj den samling du vill flytta inspelningen till. Observera att inspelningens synlighet därefter beror på offentlighetsinställningarna för den  valda samlingen.
    • Du kan ta bort en inspelning från samlingen i samma ruta genom att ställa in den som Tillhör ingen samling (Ej publicerad).
    • Om du vill ta bort flera inspelningar från samma samling på en gång eller flytta dem till en annan samling klickar du på fliken Samlingar och letar upp den samling där du vill ta bort inspelningarna. Klicka på samlingens namn.
    • Välj de inspelningar som du vill flytta eller ta bort i samlingens inställningar som öppnas.
    • Om du vill flytta inspelningarna till en annan samling väljer du Flytta och sedan den samling som du vill flytta inspelningarna till i fönstret som öppnas (1). Klicka slutligen på (2) Bekräfta.
    • Om du däremot vill ta bort inspelningarna, kontrollera i samlingens inställningar att du har valt rätt inspelningar att ta bort. Klicka på Bekräfta när du har valt inspelningar.

Samlingarnas offentlighet och Moodle-koppling

När du skapar en ny samling kan du välja var och hur videorna i samlingen kan användas. Du kan också ändra offentlighetsinställningarna för en samling senare genom att klicka på fliken Samlingar och sedan på namnet på den samling vars offentlighetsinställningar du vill ändra. Leta upp Offentlighet i rutan som öppnas.

• Alternativet (1) Ej publicerad innebär att videorna i samlingen endast visas för dig och eventuella andra användare som har administratörsrättigheter till samlingen som din inspelning har lagts till i.
    • Det mellersta alternativet (2) innebär att inspelningarna i samlingen inte syns i offentliga sökmotorers eller HU:s webbplatsers listor, men inspelningarna kan delas och bäddas in med hjälp av länkar. Observera att om du väljer detta alternativ kan alla videor som flyttats till samlingen ses av vem som helst som har länken.
    • Det nedersta alternativet (3) innebär att samlingen är offentlig och dess inspelningar kan synas i listor på universitetets webbplats, i sökmotorernas resultat och i  Unitube-uppspelningssajten.
    • Om du vill begränsa inspelningarnas synlighet till en viss Moodle-kurs eller göra det enklare att dela samlingens innehåll på vissa kurser, kan du koppla samlingen till kursen genom att ange dess beteckningsnummer i Samlingens Moodle-kurser. Dessutom måste du aktivera funktionen i Moodle. Ett lite enklare sätt är att begränsa visningen av inspelningar i samlingen till en länk (eller via en inbäddning): då behövs inte denna Moodle-koppling.

Samlingarnas administrationsbehörigheter

Behörighet att administrera samlingar kan tilldelas antingen enskilda personer eller IAM-grupper. Du kan bevilja administratörsrättigheter till samlingar när du skapar en samling under Administratörsrättigheter. Du kan också ändra administratörsrättigheterna för en samling senare genom att klicka på fliken Samlingar och sedan på namnet på den samling vars administratörsrättigheter du vill ändra. Leta reda på Administratörsrättigheter i rutan som öppnas.

• Skriv minst fyra tecken i sökfältet för att starta sökningen. Via fältet (1) kan du söka enskilda personer och via fältet (2) kan du söka grupper.
    • Du kan ta bort administratörsbehörigheten genom att klicka på det röda krysset intill en grupp eller person (3).

Rådgivning och problem

Om du har problem med Unitube-uppladdningssajten eller frågor om den kan du skicka e-post till supportadressen helpdesk@helsinki.fi.

Problem med videosynlighet

Syns inte videon trots att samlingen är markerad som offentlig? Du kan åtgärda synlighetsproblem och många andra problem genom att uppdatera samlingens metadata.

• Öppna fliken Samlingar på uppladdningssajten och klicka på uppgifterna om samlingen.
    • Leta reda på (1) Offentlighet och ändra samlingens uppgifter. Klicka på (2) Uppdatera och välj sedan (3) Spara.

Automatisk textning

När du använder den automatiska textningstjänsten bör du komma ihåg att det valda AI-verktyget inte alltid producerar färdig eller perfekt textning till din video. När den automatiska textningen är klar bör man alltid kontrollera den och vid behov korrigera eventuella fel i transkriberingen eller tidsinställningarna med ett lämpligt verktyg. Även om du måste korrigera den automatiska textningen går det snabbare att använda automatisk textning än att göra textningen manuellt från början till slut, eftersom verktyget ändå erbjuder en ganska långt färdig mall för textningen. När du har korrigerat eventuella fel kan du ladda upp den redigerade textningsfilen på Unitube som textningsfil till din inspelning i stället för den textningsfil som den automatiska textningstjänsten har skapat.

Via Unitube-uppladdningssajten kan du beställa automatisk textning för en ny eller befintlig inspelning som en fil från Microsofts Azure-molntjänst. Just nu kan man välja mellan två alternativa språkmodeller, Microsofts taligenkänningsmodell ASR samt Whisper L, som baserar sig på en språkmodell av OpenAI.

När du laddar en ny inspelning kan du välja automatisk textning i rutan Ny inspelning under Lägg till textning.

• Om du lägger till textning till en befintlig inspelning, leta upp önskad inspelning i fliken Inspelningar och klicka på dess namn. Du hittar Lägg till textning längst ner i inspelningens uppgifter.
    • Välj (1) Automatisk textning och välj sedan (2) under Språkmodell vilken språkmodell du vill använda för automatisk textning. Välj sedan det språk som huvudsakligen talas i din video under (3) av alternativen finska, svenska och engelska. Observera att det är viktigt att välja rätt språk för att det valda AI-verktyget ska producera ett vettigt slutresultat! Klicka sedan på Skicka när du laddar upp en ny inspelning eller på Spara när du hanterar en gammal inspelning.

Du får ett meddelande om att automatisk textning bearbetas. Du kan också se det i inspelningens taggar. Det tar en stund för videon att textas – beroende på dess längd oftast från en halv till en timme – så låt tjänsten arbeta i lugn och ro. Textningsfilen skapas på servern oberoende av om du är på sidan i webbläsaren, så du kan lämna sidan medan du väntar på att textningen ska bli klar. Observera att tjänsten inte ger något separat meddelande om att den automatiska textningsfilen är färdig, utan du vet att textningen är klar när taggen ”Textning bearbetas” försvinner.

För att redigera en textfil kan du ladda ner den till datorn genom att söka efter Hämta eller ta bort textningsfil i inspelningens uppgifter. Klicka på textningsfilens namn för att ladda ner den till din dator.

För att redigera textningsfilen kan du exempelvis använda programmet Subtitle Edit eller ScreenPal, som du hittar i Software Ceter. Följ IT-Helpdesks anvisning ”Skapa undertexter till din video”.

Observera att ScreenPal endast kan behandla .srt-textningsfiler, medan den fil med automatisk textning som du laddar ner från Unitube-uppladdningssajten är i .vtt-format. Du kan konvertera filen till .srt-format exempelvis med hjälp av följande tjänster:

När du har redigerat den textfil som den automatiska textningstjänsten har skapat med önskat program, spara den på din dator och ladda upp textningsfilen i .srt- eller .vrt-format på Unitube-uppladdningssajten i stället för den textningsfil som den automatiska textningstjänsten skapat, i enlighet med anvisningen ”Skapa undertexter till din video”.