Lagring

På universitetet finns möjlighet att använda olika nätverksdiskar i det egna arbetet eller i samband med grupparbeten, både på universitetets datorer och på hemdatorer. Se även anvisningarna för fjärranvändning av universitetets tjänster.

Utöver hem- och grupplagringsutrymmen kan arbetsfiler sparas på den egna datorn eller på externa lagringsmedier. De olika lagringsmedierna har olika egenskaper. Läs mer i den separata anvisningen om hur du väljer rätt lagringsmedium.

Information om olika forskningsdatatjänster och möjligheten att beställa dem finns på engelska på adressen https://datasupport.helsinki.fi.

Läs mer på sidan Lagring och delning av data.

Roamingprofil

En roamingprofil är en profil som följer med användaren och innehåller bl.a. programinställningar. Med hjälp av profilen får man tillgång till sina egna inställningar på alla arbetsstationer på universitetet. Profilen sparas på servern och har en begränsad storlek på 300 MB.

Roamingprofiler används främst av studerande. För personalens användarnamn kan man själv ta dem i bruk, men de rekommenderas inte för normalt bruk. Kontrollera här om du har en roamingprofil. Med samma verktyg kan du ta bort/ta i bruk en roamingprofil.

Inställningarna för följande applikationer kommer inte längre att följa användaren och synas på flera datorer: Skype (inte Skype for Business), Corel VideoStudio Pro, Macromedia, Adobe, Document Building Blocks, LiveContent, Virtual Box, OneDrive.

Hem- och grupplagringsutrymmen

Hemkataloger

Grupplagringsutrymmen (P-disken)

IT-tjänsterna erbjuder universitetets enheter och arbetsgrupper möjlighet att lagra och dela gemensamma dokument i ett särskilt grupplagringsutrymme. Det är ett säkert lagringsutrymme som endast kan användas av utsedda personer.

Återställning

Arkivering av filer

En del av de filer som sparats i grupplagringsutrymmen och i hemkatalogen arkiveras om de inte har använts aktivt.

USB-minnen och externa hårddiskar

USB-minnen och externa hårddiskar är ett behändigt sätt att lagra data. Kom dock ihåg att säkerhetskopiera filerna och förvara lagringsmediet noggrant. Bland hittegods på universitetet finns varje år hundratals USB-minnen.