Canon-monitoimilaitteet asennetaan keskitetysti ylläpidettyihin Windows-koneisiin automaattisesti, joten niiden käyttöön saaminen ei vaadi sinulta toimenpiteitä. Tunnistat laitteiden jonot Smartcard-PCL ja Smartcard-PS -alkuisista nimistä. Näille tulostimille lähetetyt työt saat tulostettua tämän ohjeen mukaisesti.
Pikaohje
Voit rekisteröidä seuraavat kortit tulostuskortiksi:
- Yliopiston henkilökortti
- Unigrafian kortit
- Uudet Lyyra-kortit, joissa on lähimaksuominaisuus
- HSL:n matkakortit
Katso yksityiskohtaisemmat ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä
Tarkka ohje
Älykortin rekisteröinti ja tunnistautuminen monitoimilaitteella
- Yliopiston henkilökortti
- Unigrafian korteilla
- Unigrafian tulostuskortin hankkimisesta löydät lisätietoa täältä.
- Uusilla Lyyra-korteilla, joissa on lähimaksuominaisuus
- HSL:n matkakorteilla
Kortin rekisteröinti
Ensimmäistä kertaa uutta korttia käyttäessäsi joudut rekisteröimään kortin itsellesi omalla yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja sen salasanalla.
- Vie kortti lukualueelle.
Korttien herkkyydessä on eroja. Esimerkiksi matkakortti kannattaa ottaa pois suojakotelosta, jos laite ei muuten tunnista korttia.
- Kosketa näytön User Name -tekstikenttää.
- Kirjoita käyttäjätunnuksesi.
- Hyväksy tunnus koskettamalla OK.
- Anna vastaavalla tavalla salasanasi.
- Kortti on nyt liitetty sinun käyttäjätunnuksesi ja voit käyttää sitä.
Vain yksi kortti kerrallaan voi olla liitetty käyttäjätunnukseesi. Jos kortti katoaa, voit rekisteröidä uuden kortin itsellesi. Vanhaa korttia ei sen jälkeen voi kukaan käyttää sinun töittesi tulostamiseen.
Tulosteen vapauttaminen Canon-tulostimelta
Tulosta normaalisti koneeltasi. Valitse tulostin, jonka nimen osana on "Smartcard".
Siirry Canon-tulostimen luokse ja toimi seuraavasti:
- Kirjaudu laitteelle ID-kortillasi.
- Valitse Secure Print.
- Jonossa olevat työt näkyvät listassa (1). Voit valita jonosta yksittäisiä töitä kosketusnäytöltä tai kaikki alareunan valikosta (3). Print+Delete (2) tulostaa valitut työt ja poistaa ne jonosta. Muista lopuksi kirjautua ulos painikkeesta (4).
Työt poistuvat automaattisesti jonosta neljän tunnin kuluttua jos niitä ei tulosteta.
Odota rauhassa, että kaikki sivut ovat tulostuneet. Jos kirjaudut pois monitoimilaitteelta kesken tulostamisen, tulostaminen keskeytyy eivätkä kaikki sivut tulostu.
Skannaaminen sähköpostiin
Voit skannata monitoimilaitteella dokumentteja suoraan sähköpostiin. Oletuksena skannatut dokumentit lähetetään liitteenä omaan sähköpostiisi, mutta voit myös vaihtaa vastaanottajan toiseksi. On kuitenkin suositeltavaa lähettää tiedostot ensin omaan sähköpostiin, jossa voit tarkistaa ja tarvittaessa vielä muokata viestiä ennen sen lähettämistä toisille.
- Kirjaudu laitteelle ID-kortillasi.
- Valitse päävalikosta Scan and Send.
- Valitse Send to Myself.
- Posti lähetetään omaan helsinki.fi-sähköpostiosoitteesi. Laite on valmis aloittamaan skannaamisen.
Muita tarvittavia säätöjä
Skanneri (kuvanlukija) muuntaa nimensä mukaisesti skannatun kohteen kuvatiedostoksi. Myös skannattu teksti, esimerkiksi kirjan sivu tai artikkeli, tallentuu kuvana. Tämä saattaa riittää, jos tekstiä ei tarvitse muokata. Usein kuitenkin olisi kätevää, jos tekstin voisi tuoda johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan ja muokata siellä. Tällöin dokumentille pitää tehdä tekstintunnistus (OCR, Optical character recognition). Tekstintunnistusohjelmat tunnistavat kuvasta kirjainten hahmot ja muuntavat skannatun kuvan tekstiksi.
Tunnistuksessa voi tapahtua virheitä, joten täydellistä tekstiä skannaamalla ei yleensä voi saada. Lopputulokseen vaikuttaa alkuperäisen dokumentin laatu, dokumentin kieli, tieteellisissä teksteissä esiintyvät erikoismerkit ja jopa dokumentissa käytetty fontti. Skannattu teksti pitääkin siksi itse oikolukea ja korjata automaatin tekemät virheet.
Tekstintunnistuksen saat säädettyä napsauttamalla vasemmassa reunassa olevaa PDF (Compact) -valikkoa (katso kuva yllä). Sieltä avautuu lisäasetukset tiedostomuodolle. Valitse ikkunassa näkyvä OCR-laatikko.
Suositeltava lähtötarkkuus tekstintunnistukseen on 300 pdi, joka on oletuksena Unigrafian laitteilla. Kuvien kohdalla voit käyttää suurempaakin resoluutiota, mutta tällöin myös tiedostokoko kasvaa. Tarkempaan kuvankäsittelyyn on mahdollisuus esim. Aleksandrian graafiseen työhön tarkoitetuilla työasemilla ja skannereilla. (Lisätietoja)
Voit vaikuttaa muodostuvan tiedoston kokoon valitsemalla resoluution oikean tarpeen mukaan. Myös tekstintunnistuksen taso riippuu resoluutiosta. Mitä tarkempi resoluutio, sen suurempi tiedoston koko ja parempi lopputulos.
- Laita skannattavat paperit syöttölaitteeseen ja paina vihreää kopiointinappia. Kopiointi alkaa.
Mikäli käytät skannaukseen lasitasoa (esim. kirjan skannaukseen), voit skannata useamman sivun painamalla jokaisen sivun kohdalla vihreää näppäintä. Valitse näytöltä Start sending, kun olet skannannut kaikki sivut.
- Hetken päästä sähköpostissasi on viesti, jonka liitteenä on pdf-tiedosto skannatuista sivuista.
Video-ohje
Anna palautetta
Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!
Kuinka parantaisit ohjeistusta?