OWA (Outlook Web App): E-post i webbläsaren

Microsoft har redan under en tid erbjudit användarna en möjlig att testa OWA:s nya version.

Rumsbokningar i kalendern fungerar inte i den nya versionen.
Det kan även finnas andra problem. Dessa problem kan undvikas genom att använda den nuvarande versionen.

Outlook Web App (OWA) är en e-postapplikation som används i webbläsaren. Universitetets Office 365-posttjänst har två separata system: lokal e-post och e-post i molnet. Alla vid universitetet använder molntjänsten som standard. Vissa arbetsuppgifter kan förhindra användningen av e-posttjänsten i molnet. I dessa specialfall har användaren sin e-post på den lokala servern. Fråga Helpdesk om mer information.

I vilket Office 365-system finns min post?

Inloggningen har så pass många variabler att det är svårt att ge ett klart och tydligt kokboksrecept. Här ger vi dock några tips för att börja använda den. Du hittar ditt eget handlingssätt genom att pröva dig fram. Den första inloggningen avviker från fortsatt användning på grund av att några grundläggande inställningar ska göras.

Om webbläsaren fungerar konstigt och dessa anvisningar inte verkar hjälpa, ska du tömma webbläsarens cache.

Tabs

Detaljerad hjälp

På grund av Microsofts uppdateringar kan det uppstå skillnader i dessa instruktioner jämfört med den version som du har.

E-post i molnet med universitetets dator

När du har loggat in på universitetets dator med ditt användarnamn och lösenord, kommer du direkt till e-posten i molnet via adressen www.helsinki.fi/office365. Detta betyder att du inte kan logga ut från e-posten såsom från Webmail, utan så länge som du är inloggad på datorn är du också inloggad till e-posten.

Du kan läsa din e-post på en dator som används av en annan person genom att tillfälligt byta användare (Växla användare/Switch user). När en annan person är inloggad på datorn kan du inte logga in till din egen e-post, eftersom datorn använder sig av den först inloggade personens information och öppnar dennes post även om du försöker logga in med ditt eget användarnamn och lösenord. Läs instruktionerna för inloggning.

E-post i molnet med hemdatorn

Du kan logga in till e-posten i molnet direkt via adressen www.helsinki.fi/office365.

På hemdatorn ska du logga in på adressen stshy.itx.helsinki.fi med ditt eget användarnamn. Mer information nedan.

Lokal e-post med universitetets dator

Du kommer till din lokala e-post via adressen https://office365.helsinki.fi. Ett inloggningsfönster öppnas.

• Ange ditt användarnamn och lösenord.
  • Det är bra att ha punkten (1) förkryssad som standard. På personaldatorer är detta ett bra val, eftersom det håller användaren inloggad under längre pauser.
  • När du väljer punkt (2) kan du logga in i OWA:s lättversion. Funktionerna är mer begränsade än i den kompletta versionen, men med vissa webbläsare, operativsystem eller långsamma förbindelser kan det vara det enda fungerande alternativet.

Lokal e-post med hemdatorn

På hemdatorn fungerar den lokala e-posten på samma sätt som på universitets dator, men vid inloggningen kan ett annat skede förekomma på servern stshy.itx.helsinki.fi. Mer information nedan.

Första inloggning

Första gången du loggar in frågar programmet efter några basinställningar:

• Välj önskat språk och tidszon.

• Webbläsaren kan fråga om du vill spara data på enheten. Svara Allow.

Efter basinställningarna kommer du till e-postprogrammet.

• I fönstrets övre vänstra hörnet finns ikonen AppLauncher (Applikationsstartaren), där du hittar länkar till applikationer som används.

Senare kan du justera inställningarna med hjälp av dessa instruktioner.

Inloggning i OWA via olika webbläsare

OWA används annars på samma sätt utanför universitetet som i universitetets nätverk, men det kan förekomma fler faser i inloggningen.

Det förekommer skillnader i inloggningen beroende på webbläsaren. Här presenteras några alternativ som kan förekomma:

Firefox

Firefox ber dig bekräfta certifikatet på servern https://stshy.itx.helsinki.fi (eller https://stshy.helsinki.fi). Skriv ditt användarnamn och lösenord.

Internet Explorer

Internet Explorer ber dig bekräfta certifikatet på servern https://stshy.itx.helsinki.fi (eller https://stshy.helsinki.fi). Skriv ditt användarnamn i formatet atkk\användarnamn och lösenord. Observera att Domain är atkk (och inte till exempel din dators namn).

Att öppna OWA med ett bokmärke

Öppnas Microsofts inloggningsfönster när du öppnar OWA med ett bokmärke? Skriv sitt användarnamn i formatet användarnamn@ad.helsinki.fi.

När du klickar på lösenordsrutan styr sidan dig genast vidare (på universitetets datorer direkt till postlådan och på hemdatorn till inloggningsfönstret).

OWA Light

• OWA light är en avskalad version av Outlook Web App-programmet. Användargränssnittet avviker avsevärt från den kompletta versionen:

Se större bild >>