Lagringsutrymmet Umpio

Lagringsutrymmet Umpio är en informationssäker nätverksmapp för känsliga datauppgifter med hög risk. Det kan endast användas med en virtuell maskin som använder sig av tvåfaktorsautentisering.

Umpio är en hanteringsmiljö för material som kräver särskilt skydd, till exempel affärshemligheter, uppfinningar, identifierbara eller lättigenkännliga särskilda kategorier av personuppgifter och myndighetsuppgifter klassificerade enligt skyddsnivå, i stället för vanliga nätverksdiskar och arbetsstationer.

Allt icke offentligt material behöver inte flyttas dit, men det kan vara förnuftigt beroende på arbetssättet. Var man ska dra gränsen varierar från fall till fall; om materialet vållar skada eller betydande olägenheter för universitetet – speciellt anseendet, materialets utomstående ägare eller en person som kan identifieras ur materialet – ifall det kommer ut i offentligheten eller hamnar i fel händer, hör det hemma i Umpio.

Letar du efter en annan guide eller hittade du inte det du letade efter? Gå tillbaka till sidan Lagring och delning av data.

Beställning av Umpio-tjänsten

Om din grupp ännu inte har en katalog i Umpio, gör så här:

Kom också ihåg: Prissättningen för lagringsutrymmen motsvarar prissättningen för grupplagringsutrymmen, så säkerställ att du har lov från din enhet att göra beställningen. Du kan till exempel kontrollera detta med din enhets servicekoordinator (lista i Flamma).

Användning av Umpio-tjänsten

När du har ett Umpio-lagringsutrymme, gör så här:

• Logga in på adressen securedesk.helsinki.fi via programmet VMware Horizon Client eller en webbläsare
    • Välj Umpio-skrivbordet bland fjärrskrivborden.
    • Spara dina filer i Umpio-lagringsutrymmet på den enhet som är märkt med bokstaven U.

Närmare instruktioner finns under Detaljerad hjälp.

Terminologi

VDI (Virtual Desktop Infrastructure) är en virtuell arbetsstation som kan användas genom ett VMware-klientprogram eller en webbläsare. I VDI-tjänsten finns olika slags skrivbord för datorn, varav Umpio är avsedd för lagring av känslig information. Det rekommenderas att man använder den virtuella arbetsstationen med programmet VMware Horizon Client, som finns installerat på de datorer som administreras av HU. Läs mer om virtuella arbetsstationer i VDI-anvisningarna.

securedesk.helsinki.fi är adressen till den virtuella arbetsstationsmiljöns server, där Umpio-tjänsten finns.

Umpio är en virtuell arbetsstation (VDI), som kan användas som nätverksmapp för sparande av särskilt känsligt material (högriskmaterial). Ett begränsat antal program är tillgängliga i Umpio, och även nätförbindelserna är begränsade, så man kan exempelvis inte använda en webbläsare via Umpio.

Beställning av Umpio-tjänsten

Om din grupp ännu inte har en katalog i Umpio, gör så här:

1. Gör en Umpio-beställning via IT-Helpdesk.
    2. När du får svar på din supportbegäran med meddelande om att Umpio-lagringsutrymmet har skapats:

Användning av Umpio-tjänsten med programmet VMware Horizon Client

Det rekommenderas att Umpio-tjänsten används med programmet VMware Horizon Client.

Öppna applikationen VMware Horizon Client på din dator. På universitetets datorer kan du öppna applikationen exempelvis genom att välja Open Virtual Windows i universitetsmenyn.

Om applikationen inte ännu är installerad (t.ex. hemdator) kan du ladda ner den via en webbläsare på adressen securedesk.helsinki.fi > välj Install VMWare Horizon Client.

Definiera server

Du behöver bara göra detta första gången.

• Börja definiera en ny server via Horizon Clients Add Server-meny. (1)
    • Ange adressen securedesk.helsinki.fi i rutan som öppnas. Klicka på Connect.
    • Securedesk.helsinki.fi-ikonen visas i applikationens startmeny (2).

Inloggning på servern

• Ange ditt användarnamn i kort form (t.ex. rkeskiva) och ditt lösenord. Klicka på Login.

Observera att det i inloggningsprocessen visas två dialogrutor för identifiering efter varandra, varav den första gäller MFA-autentisering. Själva autentiseringen görs efter att du har angett autentiseringsuppgifterna.

När du har angett autentiseringsuppgifter utförs MFA-autentisering med den metod du har valt. Läs vid behov mer om MFA-autentisering i de separata anvisningarna.

När du har loggat in öppnas de fjärrskrivbord som du har tillgång till.

• Dubbelklicka på ikonen märkt Umpio för att komma in på skrivbordet.

Lagringsutrymmet är markerat med bokstaven U.

Användning av Umpio-tjänsten i webbläsare

Om det inte går att använda programmet VMware Horizon Client, kan du också använda Umpio via webbläsare.

Observera att det i inloggningsprocessen visas två dialogrutor om identifiering efter varandra, varav den första gäller MFA-autentisering. Själva autentiseringen görs efter att du har angett autentiseringsuppgifterna.

När du har angett autentiseringsuppgifter utförs MFA-autentisering med den metod du har valt. Läs vid behov mer om MFA-autentisering i de separata anvisningarna.

Efter inloggningen öppnas de fjärrskrivbord som du har tillgång till.

• Klicka på ikonen märkt Umpio för att komma in på skrivbordet.

Inställningar för Securedesk och användning av Umpio-lagringsutrymmet

När du har kommit in i Securedesk ska du kontrollera inställningarna för delning av filer mellan din arbetsstation och den virtuella arbetsstationen, om du tänker överföra eller kopiera filer:

• Om du använder programmet VMware Horizon Client på en Windows-dator, välj Sharing via kugghjulsikonen uppe till höger och lägg till de mappar som du vill dela från en lokal disk med Add-knappen. Markera också Share your local files och Allow access to removable storage.

• Om du använder programmet VMware Horizon Client på en Mac-dator, välj i den övre menyn VMware Horizon Client -> Preferences -> Sharing-fliken och lägg till de mappar som du vill dela från en lokal disk med Add-knappen. Markera också Share your local files och Allow access to removable storage.
        1. Välj Secure desktop & Umpio bland de virtuella maskinerna. När den har startat visas Umpio-grupplagringsutrymmet som enhet U i Utforskaren. De mappar på din dator som du har delat visas som enhet Z. Genom att klicka på Connect USB Device i toppmenyn kan du koppla in USB-enheter.
        2. Umpio visas som U:-station i File Explorer och säkerhetskopian av Umpio visas som V:-station.

Virtuella arbetsstationer (virtuella maskiner) VDI och VMware

Frågor och svar

F: Varför rekommenderas Horizon Client trots att det finns ett webbläsaralternativ?
        S: Webbläsaralternativet har vissa begränsningar bland annat i fråga om storleken på filerna som ska flyttas. Erfarenheter har också visat att uppdateringen av webbläsare ibland kan orsaka problem med kompatibiliteten.

F: Behöver användaren vidta några åtgärder för att säkerställa att hens data avlägsnas från systemet?
        S: Nej. Uppgifterna raderas automatiskt efter att de inte längre finns i säkerhetskopiorna.

F: Kan användaren (oavsiktligt eller avsiktligt) radera data från säkerhetskopior?
        S: Nej.

F: Kan administratören (oavsiktligt eller avsiktligt) radera data från säkerhetskopior?
        S: Nej. En administratör kan nog radera allas data, men aldrig enskilda uppgifter. Vanligtvis raderas säkerhetskopior i slutet av lagringssystemets livscykel.

F: Hur länge lagras Umpio-säkerhetskopior (både hem- och grupplagringsutrymmen)?
        S: 6 månader.

F: Ska gruppen göra något om de inte längre behöver Umpio-lagringsutrymme?
        S: Gruppen ska begära radering av sitt lagringsutrymme av IT-Helpdesk. Helpdesk styr raderingsbegäran till kapacitetstjänsterna som raderar lagringsutrymmet.

F: Ska gruppen göra något om de inte längre behöver ett grupplagringsutrymme?
        S: Gruppen ska ta bort sitt lagringsutrymme med hanteringsverktyget Ryhti för grupplagringsutrymmen
        Om gruppen inte längre behöver en IAM-grupp, kan den tas bort med IAM-grupphanteringsverktyget.