Mac Helsingin yliopistossa

Tälle sivulle on kerätty yleisimpiä ohjeita Mac-laitteille.

 

Käyttöjärjestelmäversion eli macOS-version näkee napsauttamalla omenavalikkoa ja valitsemalla Tietoja tästä Macista/ About this Mac. Tuetut versiot ovat kolme viimeisintä käyttöjärjestelmäversiota.
Lue lisää macos-versioista Applen sivuilta

Applen macOS Monterey on julkaistu 25.10.2021. Yliopiston keskitetyssä hallinnassa olevat koneet päivittyvät oman aikataulun mukaan testien jälkeen.

Keskitetyn hallinnan Mac

Macin kirjautuminen ja sen ongelmat

Kun kirjaudut koneelle, tieto siitä siirtyy samalla taustajärjestelmille. Siirtynyttä tietoa käytetään mahdollistamaan kertakirjautuminen muihin yliopiston palveluihin. Tämä tieto on voimassa kerrallaan 10 tuntia.  

Mikäli kertakirjautuminen lakkaa toimimasta, tarkista valtuutuksen voimassaolo Yliopistovalikosta > Computer Info. Jos valtuutus ei ole voimassa, lukee Computer Infossa "Ticket: no"

Saat valtuutuksen voimaan uudestaan seuraavasti:

  •     Avaa Terminal, kirjoita komento kinit ja syötä tunnuksesi salasana (Huomaa, että salasanaa syötettäessä terminaali ei näytä merkkejä!) 

TAI 

  •     Laita kone hetkeksi lepotilaan (Omenavalikko > Sleep) ja herätä sitten (napsauttamalla näppäimistöstä jotain näppäintä). Anna sisäänkirjautumisessa salasana. Älä kirjaudu sisään Apple Watchilla tai sormenjäljellä.

Tämän jälkeen valtuutus on voimassa seuraavat 10 tuntia. Kun valtuutus on voimassa, kertakirjautuminen toimii.

Sormenjälkitunnistinta tai Apple Watchia käytettäessä valtuutusta ei uudisteta. Tämä vaikuttaa mm. kertakirjautumiseen ja sitä kautta esim. tulostamiseen. 

VINKKI: Sammuta koneesi työpäivän päätteeksi. Säästät energiaa ja lisäksi kertakirjautumispalvelut toimivat koko työpäivän ajan normaalisti.

Katso lisää ohjeita Tarkka ohje -välilehdeltä

Applen mobiililaitteet

iOS-laitteilla (eli iPad, iPhone ja iPod touch) voidaan käyttää yliopiston palveluita, kuten sähköpostia, eduroam-verkkoa, VPN-etäyhteyttä ja verkkolevyjä.

Anna palautetta

Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

Kuinka parantaisit ohjeistusta?
Takaisin ylös