Mac Helsingin yliopistossa

Tälle sivulle on kerätty yleisimpiä ohjeita Mac-laitteille.

Käyttöjärjestelmäversion eli macOS-version näkee napsauttamalla omenavalikkoa ja valitsemalla Tietoja tästä Macista/ About this Mac. Tuetut versiot ovat kolme viimeisintä käyttöjärjestelmäversiota.
Lue lisää macOS-versioista Applen sivuilta

Yliopiston keskitetyssä hallinnassa olevat koneet voi nyt päivittää itsepalveluna MacOS Sonomaan.

Myös uudet Mac-koneet toimitetaan MacOS Sonoma -käyttöjärjestelmällä.

Uuden koneen mukana tuleva ohje

Uuden Mac-koneen mukana tulee tulostettuna pikaohje jonka neuvoin pääset alkuun.

Päivitetty tammikuussa 2024.

Ensimmäinen kirjautuminen

Kun kirjaudut koneelle ensimmäistä kertaa, sen täytyy olla kiinni HY:n langallisessa verkossa.

1. Kytke kone sen mukana tulleella USB-C -telakalla HY-lankaverkkoon.
    2. Kirjaudu koneelle käyttämällä tunnuksesi lyhyttä muotoa (ns. kasitunnus, esim. Raimo Keski-Väännön tunnus: rkeskiva). Kone ei välttämättä päästä sinua ensimmäisellä yrittämällä sisälle, joten yritä vielä uudestaan, jos salasanasi syötettyäsi kone esimerkiksi väläyttää mustan ruudun.

Tärkeä huomio salasanan vaihtamisesta!

Tarkat salasanan vaatimukset pääset näkemään salasananvaihtosovelluksessa www.helsinki.fi/salasana. Salasanavaatimuksia ei julkaista tietoturvasyistä.

Keskitetyn hallinnan Mac

Macin kirjautuminen ja sen ongelmat

Kun kirjaudut koneelle, tieto kirjautumisesta siirtyy taustajärjestelmille. Siirtynyttä tietoa käytetään mahdollistamaan kertakirjautuminen muihin yliopiston palveluihin. Tämä tieto on voimassa kerrallaan 10 tuntia.

Mikäli kertakirjautuminen lakkaa toimimasta, tarkista valtuutuksen voimassaolo Yliopistovalikosta > Computer Info. Jos valtuutus ei ole voimassa, lukee Computer Infossa "Ticket: no".

Saat valtuutuksen voimaan uudestaan seuraavasti:

• Avaa Terminal, kirjoita komento kinit ja syötä tunnuksesi salasana (Huomaa, että salasanaa syötettäessä terminaali ei näytä merkkejä!)

TAI

• Laita kone hetkeksi lepotilaan (Omenavalikko > Sleep) ja herätä sitten (napsauttamalla näppäimistöstä jotain näppäintä). Anna sisäänkirjautumisessa salasana. Älä kirjaudu sisään Apple Watchilla tai sormenjäljellä.

Tämän jälkeen valtuutus on voimassa seuraavat 10 tuntia. Kun valtuutus on voimassa, kertakirjautuminen toimii.

Sormenjälkitunnistinta tai Apple Watchia käytettäessä valtuutusta ei uudisteta. Tämä vaikuttaa mm. kertakirjautumiseen ja sitä kautta esim. tulostamiseen.

Vinkki: Sammuta koneesi työpäivän päätteeksi. Säästät energiaa ja lisäksi kertakirjautumispalvelut toimivat koko työpäivän ajan normaalisti.

Applen mobiililaitteet

iOS-laitteilla (eli iPad ja iPhone) voidaan käyttää yliopiston palveluita, kuten sähköpostia, eduroam-verkkoa ja VPN-etäyhteyttä.

Lue tarkempia ohjeita mobiililaitteet-sivulta