Käyttäjätunnukset ja käyttövaltuudet

Jokainen yliopistolainen tarvitsee työnsä tai opintojensa suorittamiseksi käyttäjätunnuksen ja siihen liittyvän salasanan Helsingin yliopiston tietojärjestelmien käyttöön.

Tabs

Tarkka ohje

Ota tämä huomioon, kun valitset tunnusta. Oikea tunnus oikeaan kohteeseen!

• Jos tunnuksen tiedoissa ei ole sähköpostiosoitetta (yliopiston tai ulkopuolista), tunnuksella ei pääse käyttämään oppimisympäristöjä (Moodle)
  • Jos tunnuksella ei ole henkilötunnusta ja opiskelijanumeroa, tunnuksella ei pääse WebOodiin
  • Jos tunnuksella ei ole henkilötunnusta, salasanan resetointi ei onnistu verkkopankkitunnusten avulla

Henkilökohtainen käyttäjätunnus

Kaikki yliopistossa työsuhteessa olevat sekä läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat saavat henkilökohtaisen  käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnuksella pääsee käyttämään yliopiston tietojärjestelmiä ja saa käyttöönsä @helsinki.fi -päätteisen sähköpostiosoitteen. Vastaanottamalla käyttäjätunnuksen sitoutuu samalla noudattamaan yliopiston tietojärjestelmien käyttösääntöjä.

Henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen hakeminen

Opiskelijat (ml. erillisopiskelijat) saavat tunnuksen automaattisesti ilman erillistä hakuprosessia. Opiskelija aktivoi tunnuksen itse tämän ohjeen mukaisesti >>.
Mikäli opiskelija ei saa aktivoitua tunnusta itse, hän täyttää paperisen käyttäjätunnushakemuksen ja lähettää sen Helpdeskiin.

Kaikkien muiden tulee ensitöikseen yliopistolla  täyttää käyttäjätunnushakemus ja toimittaa se Helpdeskiin.
Lue lisää opiskelu- tai työsuhteen aloittamisesta yliopistolla

Lisävaltuudet

Käyttäjätunnukseen on oletusarvoisesti liitetty käyttövaltuus yliopiston työasemille ja yleisimpiin tietojärjestelmiin.
Joihinkin tietojärjestelmiin tarvitaan lisäksi erillinen käyttövaltuus. Yleensä nämä haetaan HERO-henkilöroolirekisterin kautta. Unix-valtuus haetaan tällä e-lomakkeella.

Lue lisää eri järjestelmiin pääsystä Flammasta.

Käyttäjätunnuksen voimassaolo

Käyttäjätunnus on voimassa määräajan. Voimassaolo jatkuu normaalitilanteessa automaattisesti, mutta joissain tapauksissa voimassaoloa täytyy itse säännöllisesti jatkaa.
Lue lisää tunnuksen voimassaolosta ja jatkamisesta.

Vierailijat ja ulkopuoliset

Yliopiston ulkopuolisille henkilöille voidaan luoda HUPnet-tunnus, kevyttunnus, konferenssitunnus, tai normaali henkilökohtainen käyttäjätunnus.

HUPnet-tunnus

HUPnet-tunnuksella pääsee käyttämään yliopiston HUPnet-vierailijaverkkoa sekä kirjastotietokantoja. Tunnuksen voi luoda kuka tahansa yliopiston henkilökuntaan kuuluva. Yksittäisen HUPnet-tunnuksen voi antaa myös useamman henkilön käyttöön.
Lisätietoja HUPnet-tunnuksesta
Lomake HUPnet-tunnuksen luomiseen

Muiden korkeakoulujen vierailijat voivat myös käyttää langatonta eduroam-vierailijaverkkoa suoraan oman korkeakoulunsa käyttäjätunnuksilla, jos korkeakoulu on osa eduroam-verkostoa.
Myös suomalaisen Haka-luottamusverkoston jäsenet voivat kirjautua mm. HUPnet-vierailijaverkkoon ja Wikiin suoraan oman korkeakoulunsa käyttäjätunnuksilla.

Kevyttunnus

Kevyttunnuksella voi HUPnet-vierailijaverkon lisäksi käyttää tunnistusta vaativia yliopiston palveluita kuten Flammaa, Wikiä, Moodlea tai WebOodia. Osa palveluista vaatii, että tunnuksen tiedoissa on myös käyttäjän henkilötunnus tai sähköpostiosoite. Kevyttunnuksella ei voi kirjautua yliopiston työasemille.
Lisätietoja kevyttunnuksesta

Työntekijä voi tilata kevyttunnukset (ja muut erikoistunnukset) e-lomakkeella ilman erillistä hyväksyntää. Opiskelija voi tilata unix-tunnuksen e-lomakkeella, muista erikoistunnuksista hänen on neuvoteltava opintoneuvojan kanssa.

Konferenssitunnus

Konferenssitunnukset sopivat lyhyempiin vierailuihin, esim. kokouksen osallistujille. Konferenssitunnuksella voi käyttää HUPnet-vierailijaverkkoa sekä yhteiskäyttöisiä työasemia. Konferenssitunnuksilla ei voi käyttää esim. Moodlea,  WebOodia tai sähköpostia.
Yliopiston työntekijä tilaa konferenssitunnuksen tällä e-lomakkeella.
Huom! Jos vierailijalla on työsuhde yliopistoon ja hän kirjaa työtuntinsa Soleen, on hänelle haettava henkilökohtainen käyttäjätunnus.

Kurssitunnus opetuskäyttöön

Myös lyhytaikaista käyttöä varten ulkopuoliselle opiskelijalle voidaan myöntää normaalitunnus, jota opiskelija hakee itse tämän ohjeen mukaisesti.

Kurssin opettaja voi hankkia ryhmälleen kurssitunnukset. Kurssitunnukset sopivat yliopiston ulkopuolisille opiskelijoille, joilla ei ole henkilökohtaista käyttäjätunnusta. Kurssitunnuksella voi käyttää yliopiston yhteiskäyttökoneita sekä HUPnet-vierailijaverkkoa, mutta sillä ei pääse esim. Moodleen tai WebOodiin.
Opettaja hakee kurssitunnukset tällä e-lomakkeella.

Yhteiskäyttöiset ryhmätunnukset

Ryhmätunnus on useamman henkilön yhteisessä käytössä. Tunnus soveltuu siis esimerkiksi jonkin tietyn koneen käyttämiseen tai tehtävään, jonka vastuuhenkilö vaihtuu usein. Ryhmätunnukselle ei saa sähköpostilaatikkoa.
Ryhmätunnuksella tulee olla vastuuhenkilö, jonka nimiin tunnus myönnetään. Ryhmätunnus on muotoa laitoslyhenne_ryhmäntunniste.
Yliopiston työntekijä hakee ryhmätunnukset tällä e-lomakkeella.

Maksulliset käyttäjätunnukset

Maksullisia käyttäjätunnuksia myönnetään pääsääntöisesti seuraaville asiakasryhmille:
    • yliopiston ulkopuoliselle yritykselle tai yhteisölle
    • yliopiston yksikölle, joka harjoittaa maksullista palvelutoimintaa.
Käyttäjätunnuksen myöntämisen edellytyksenä on aina kytkentä yliopistoon ja jokainen tapaus harkitaan erikseen. Henkilökohtaista käyttäjätunnusta ei saa käyttää maksulliseen palvelutoimintaan.
Maksulliset käyttäjätunnukset edellyttävät aina kirjallista sopimusta. Maksullinen käyttäjätunnus on muotoa yrityksenlyhenne_hakijannimikirjaimet. Tunnusta haetaan ottamalla yhteyttä osoitteeseen atk-maksullisuus@helsinki.fi.