Jokainen yliopistolainen tarvitsee työnsä tai opintojensa suorittamiseksi käyttäjätunnuksen ja siihen liittyvän salasanan Helsingin yliopiston tietojärjestelmien käyttöön.
Pikaohje
Ota tämä huomioon, kun valitset tunnusta. Oikea tunnus oikeaan kohteeseen!
- Jos tunnuksen tiedoissa ei ole sähköpostiosoitetta (yliopiston tai ulkopuolista), tunnuksella ei pääse käyttämään oppimisympäristöjä (Moodle)
- Jos tunnuksella ei ole henkilötunnusta ja opiskelijanumeroa, tunnuksella ei pääse Sisuun
- Jos tunnuksella ei ole henkilötunnusta, salasanan resetointi ei onnistu verkkopankkitunnusten avulla
Lue Tarkka ohje -välilehdeltä lisää ohjeita
Tarkka ohje
Ota tämä huomioon, kun valitset tunnusta. Oikea tunnus oikeaan kohteeseen!
- Jos tunnuksen tiedoissa ei ole sähköpostiosoitetta (yliopiston tai ulkopuolista), tunnuksella ei pääse käyttämään oppimisympäristöjä (Moodle)
- Jos tunnuksella ei ole henkilötunnusta ja opiskelijanumeroa, tunnuksella ei pääse Sisuun
- Jos tunnuksella ei ole henkilötunnusta, salasanan resetointi ei onnistu verkkopankkitunnusten avulla
Sisällysluettelo
Henkilökohtainen käyttäjätunnus
Kaikki yliopistossa työsuhteessa olevat sekä läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat saavat henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnuksella pääsee käyttämään yliopiston tietojärjestelmiä ja saa käyttöönsä @helsinki.fi -päätteisen sähköpostiosoitteen.
Vastaanottamalla käyttäjätunnuksen sitoutuu samalla noudattamaan yliopiston tietojärjestelmien käyttösääntöjä.
Henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen hakeminen
Opiskelijat (ml. erillisopiskelijat) saavat tunnuksen automaattisesti ilman erillistä hakuprosessia. Opiskelija aktivoi tunnuksen itse tämän ohjeen mukaisesti.
Mikäli opiskelija ei saa aktivoitua tunnusta itse, hän täyttää paperisen käyttäjätunnushakemuksen ja lähettää sen Helpdeskiin.
Kaikkien muiden tulee ensitöikseen yliopistolla täyttää käyttäjätunnushakemus ja toimittaa se Helpdeskiin.
Lue lisää opiskelu- tai työsuhteen aloittamisesta yliopistolla
Lisävaltuudet
Käyttäjätunnukseen on oletusarvoisesti liitetty käyttövaltuus yliopiston työasemille ja yleisimpiin tietojärjestelmiin.
Joihinkin järjestelmiin tarvitaan lisäksi erillinen käyttövaltuus. Yleensä nämä haetaan HERO-henkilöroolirekisterin kautta.
Käyttäjätunnuksen voimassaolo
Käyttäjätunnus on voimassa määräajan. Voimassaolo jatkuu normaalitilanteessa automaattisesti, mutta joissain tapauksissa voimassaoloa täytyy itse säännöllisesti jatkaa.
Lue lisää tunnuksen voimassaolosta ja jatkamisesta.
Vierailijat ja ulkopuoliset
Yliopiston ulkopuolisille henkilöille voidaan luoda kevyttunnus, konferenssitunnus, tai normaali henkilökohtainen käyttäjätunnus.
Verkkovierailut
Muiden korkeakoulujen vierailijat voivat myös käyttää langatonta eduroam-vierailijaverkkoa suoraan oman korkeakoulunsa käyttäjätunnuksilla, jos korkeakoulu on osa eduroam-verkostoa.
Myös suomalaisen Haka-luottamusverkoston jäsenet voivat kirjautua mm. Wikiin suoraan oman korkeakoulunsa käyttäjätunnuksilla.
Vierailijoille on myös olemassa HelsinkiUni Guest -vierailijaverkko. Lue lisää vierailijaverkosta erillisestä ohjeesta.
Kevyttunnus
Kevyttunnuksella voi käyttää tunnistusta vaativia yliopiston palveluita kuten Flammaa, Wikiä, Moodlea tai Sisua. Osa palveluista vaatii, että tunnuksen tiedoissa on myös käyttäjän henkilötunnus tai sähköpostiosoite. Kevyttunnuksella ei voi kirjautua yliopiston työasemille.
Lisätietoja kevyttunnuksesta
Työntekijä voi tilata kevyttunnukset (ja muut erikoistunnukset) e-lomakkeella ilman erillistä hyväksyntää. Opiskelija on neuvoteltava erikoistunnuksista opintoneuvojan kanssa.
Konferenssitunnus
Konferenssitunnukset sopivat lyhyempiin vierailuihin, esim. kokouksen osallistujille. Konferenssitunnuksella voi käyttää yhteiskäyttöisiä työasemia sekä opetusluokkakoneita. Konferenssitunnuksilla ei voi käyttää esim. Moodlea, Sisua tai sähköpostia.
Yliopiston työntekijä tilaa konferenssitunnuksen tällä e-lomakkeella.
Huom! Jos vierailijalla on työsuhde yliopistoon ja hän kirjaa työtuntinsa Soleen, on hänelle haettava henkilökohtainen käyttäjätunnus.
Kurssitunnus opetuskäyttöön
Kurssin opettaja voi hankkia ryhmälleen kurssitunnukset. Kurssitunnukset sopivat yliopiston ulkopuolisille opiskelijoille, joilla ei ole henkilökohtaista käyttäjätunnusta. Kurssitunnuksella voi käyttää yliopiston yhteiskäyttökoneita sekä opetusluokkakoneita, mutta sillä ei pääse esim. Moodleen tai Sisuun.
Opettaja hakee kurssitunnukset tällä e-lomakkeella.
Yhteiskäyttöiset ryhmätunnukset
Ryhmätunnus on useamman henkilön yhteisessä käytössä. Tunnus soveltuu siis esimerkiksi jonkin tietyn koneen käyttämiseen tai tehtävään, jonka vastuuhenkilö vaihtuu usein. Ryhmätunnukselle ei saa sähköpostilaatikkoa.
Ryhmätunnuksella tulee olla vastuuhenkilö, jonka nimiin tunnus myönnetään. Ryhmätunnus on muotoa laitoslyhenne_ryhmäntunniste.
Yliopiston työntekijä hakee ryhmätunnukset tällä e-lomakkeella.
Ylläpito- ja pääkäyttäjätunnukset tietotekniikkatehtävissä yliopistolla työskenteleville
Huomaa, että ylläpito- ja pääkäyttäjätunnuksista ei lähde automaattisesti vanhenemisviestejä. Voit saada ne omaan sähköpostiisi lisäämällä sähköpostiosoitteen muodossa etunimi.sukunimi@adm.helsinki.fi tälle sivulle. Posti ohjautuu omaan Office 365 -laatikkoosi.
Video-ohje
Anna palautetta
Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!
Kuinka parantaisit ohjeistusta?