Uudelle yliopistolaiselle

Category
Uudelle yliopistolaiselle

Tähän ohjeeseen on koottu tärkeimpiä tietotekniikan käyttöön liittyviä ohjeita uudelle yliopistolaiselle. Lisää ohjeita löydät tältä ohjesivustolta esim. haun avulla. Jos ongelma ei selviä ohjeiden avulla, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä IT-Helpdeskiin.

Helsingin yliopiston IT-ohjeet ovat pääosin tällä kaikille avoimella ohjesivustolla. Huomaa, että ohjeista on usein lyhyt pikaohje ja pidempi kuvallinen tarkka ohje. Joistakin ohjeista on myös video-ohje. Ohjeet ovat saman sivun eri välilehdillä.

Osa ohjeista on kirjautumisen vaativassa yliopiston intranetissä, Flammassa. Flammaan pääset kirjautumaan, kun sinulla on yliopiston käyttäjätunnus.

Käyttäjätunnus

Yliopiston eri tietojärjestelmien käyttöön vaaditaan lähes aina käyttäjätunnus. Jokaisella yliopistolaisella tulee olla jokin käyttäjätunnus käytössään. Niitä haetaan Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskukselta.

Käyttäjätunnuksista kerrotaan lisää Käyttäjätunnukset-kokoomasivulla.

Kirjautuminen yliopiston palveluihin

Eri palvelut vaativat käyttäjätunnuksen jossain tietyssä muodossa:

• Perusmuodolla (ns. kasitunnus) kirjaudutaan lähes kaikkiin yliopiston palveluihin, esim. rkeskiva.
  • eduroam-tunnus: käyttäjätunnus@helsinki.fi (esim. rkeskiva@helsinki.fi
  • Microsoft 365 -palvelut: käyttäjätunnus@ad.helsinki.fi (esim. rkeskiva@ad.helsinki.fi)

Huom! Sähköposti on muodossa etunimi.sukunimi@helsinki.fi (esim. raimo.keski-vaanto@helsinki.fi)

Sähköposti

Jokaisen yliopistolaisen käyttäjätunnukseen on liitetty helsinki.fi -päätteinen sähköpostiosoite. Sähköpostia pääsee lukemaan millä tahansa sähköpostiohjelmalla tai selainpohjaisen Outlook Web Appin (OWA) kautta.

Sähköposti on muodossa etunimi.sukunimi@helsinki.fi (esim. raimo.keski-vaanto@helsinki.fi)

Microsoft 365 on yliopistolaisten sähköinen palvelupaketti, joka sisältää sähköpostin, kalenterin ja monia muita hyödyllisiä palveluita yliopistolla työskentelyyn ja opiskeluun.

Sähköposti toimii selaimella osoitteessa https://www.helsinki.fi/office365

Etäyhteydet

Tietokantojen etäkäyttö

Jotkut palvelut, kuten e-lehdet ja artikkelitietokannat toimivat ainoastaan silloin, kun niitä käytetään yliopiston verkkoon kytketyltä koneelta. Näitä palveluja on mahdollista hyödyntää myös kotoa käsin kytkemällä koneesi yliopiston verkkoon VPN-ohjelmalla. Käytössäsi täytyy olla vain internet-yhteys ja yliopiston käyttäjätunnus. Helsingin yliopiston e-aineistoista ja niiden etäkäytöstä kerrotaan tarkemmin Opiskelijan digitaidot oppimateriaalin Tiedonhankintaosiossa.

Lue myös lisää kirjaston sivuilta e-aineistoista.

Ohjelmistot

Ohjelmia yliopiston koneelle

Ohjelmistojakelu

Tietotekniikkakeskus on hankkinut useista yliopistolla käytettävistä ohjelmistoista laajat lisenssit, jotka kattavat myös opiskelijoiden omat tietokoneet. Kotikäyttöön  tarkoitettuja ohjelmia voit ladata ohjelmistojakelusta. Ohjelmat on tarkoitettu ainoastaan Helsingin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön.

Ohjelmien tai niiden osien luovuttaminen Helsingin yliopistoon kuulumattomille henkilöille on ankarasti kiellettyä!

Lisätietoa ohjelmien hankkimisesta, lisensseistä ja mahdollisista kotikäyttöoikeuksista on Flammassa (vaatii kirjautumisen).

Työvälineet

Esihenkilösi on luultavasti hankkinut sinulle valmiiksi työvälineet. Seuraavassa on kuitenkin ohjeita hankintaa varten:

Seuraa tiedotusta

Tietotekniikkakeskus tiedottaa kaikissa normaaleissa tiedotuskanavissaan IT-palveluiden muutoksista ja uudistuksista:

Ota tavaksesi seurata säännöllisesti jotain yllä mainituista kanavista. Löydät niiltä paljon muutakin työskentelyä tehostavaa tietotekniikkaan liittyvää tietoa.

Käyttäjätuki

IT-ohjeita löydät tältä IT-Helpdeskin ohjesivustolta. Sivusto käytössäsi 24/7 ilman kirjautumista.

Käyttäjätukea saat IT-Helpdesk-palvelun kautta. Katso tarkemmat ohjeet miten otat yhteyttä IT-Helpdeskiin.

Lisätietoa

Opiskelijan digitaidot
Yliopiston tietotekniikkapalveluihin voit tutustua kaikille avoimeen oppimateriaaliin. Materiaali sisältää paitsi kattavan selostuksen Helsingin yliopiston tietoteknisestä ympäristöstä, myös hyödyllistä ja kansantajuiseen muotoon puettua faktaa tietokoneen käytöstä, tietoturvasta sekä tiedonhankinnan perusteista.

Lisätietoa osoitteessa blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot

Opiskelu-palvelu
Opiskelu-palvelu kokoaa yhteen opiskelijan tärkeimmät työkalut, sisällöt ja palvelut. Opiskelu-palvelussa voit esimerkiksi seurata yliopiston tiedotusta, hakea tarjolla olevia kursseja sekä etsiä ohjeita opiskelun tueksi. Opintoni-sivulla näet oman lukujärjestyksesi ja voit halutessasi tilata kalenterin sisällöt omaan sähköiseen kalenteriisi. Palvelut ja työkalut -valikosta taas pääset nopeasti myös muihin yliopiston järjestelmiin ja palveluihin.

Opiskelu-palvelun löydät osoitteesta studies.helsinki.fi

Status.helsinki.fi
Status.helsinki.fi -sivulta näet yliopiston IT-palveluiden tilan. Sivustolla kerrotaan tulevista ja voimassaolevista katkoista, jotka saattavat vaikuttaa myös sinun työskentelyyn.