Kun aloitat opiskelun

Olet saapunut Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskuksen fuksisivulle. Tämän sivun tarkoituksena on esitellä Helsingin yliopiston tarjoamia tietotekniikkapalveluja uusille opiskelijoille ja opastaa niiden käyttöönotossa.

Tabs

Tarkka ohje

Käyttäjätunnus

Voidaksesi käyttää Helsingin yliopiston tarjoamia tietotekniikkapalveluita, sinun tulee ensin hankkia käyttäjätunnus. Ennen tunnuksen saamista tietojesi on löydyttävä Helsingin yliopiston opiskelijarekisteristä. Kun olet ottanut opiskelupaikan virallisesti vastaan, saat viikon kuluessa sähköpostitse ilmoituksen tietojesi viennistä opiskelijarekisteriin. Voit tämän jälkeen ryhtyä aktivoimaan käyttäjätunnustasi.

Käyttäjätunnuksen voit itse aktivoida pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.

Opiskelijan digitaidot

Tieto- ja viestintätekniikan opintojakson eli Opiskelijan digitaidot -opintojakson suorittaminen on osa jokaisen uuden opiskelijan fuksivuotta. Yliopiston tietotekniikkapalveluihin voit tutustua jo etukäteen perehtymällä kaikille avoimeen oppimateriaaliin. Materiaali sisältää paitsi kattavan selostuksen Helsingin yliopiston tietoteknisestä ympäristöstä, myös hyödyllistä ja kansantajuiseen muotoon puettua faktaa tietokoneen käytöstä, tietoturvasta sekä tiedonhankinnan perusteista.

Tietotekniikkatilat

Opiskelijoiden on mahdollista käyttää tietotekniikkatiloissa työasemia, joihin on asennettu laaja valikoima yleisimmin käytettyjä perusohjelmistoja ja joilta on mahdollisuus tulostaa tulostuskiintiön rajoissa. Tietotekniikkatiloja on kaikilla kampuksilla Meilahtea lukuunottamatta. Useimmissa paikoissa on mahdollista kytkeä oma kannettava tietokone yliopiston langattomaan verkkoon.

Sähköposti

Jokaisen opiskelijan käyttäjätunnukseen on liitetty helsinki.fi -päätteinen sähköpostiosoite. Sähköpostia pääsee lukemaan millä tahansa sähköpostiohjelmalla tai selainpohjaisen Outlook Web Appin (OWA) kautta.

Office 365 on yliopistolaisten sähköinen palvelupaketti, joka sisältää sähköpostin, kalenterin ja monia muita hyödyllisiä palveluita yliopistolla työskentelyyn ja opiskeluun.

• Lisätietoa sähköpostin käytöstä, postiohjelmien asetuksista ja OWA:n käytöstä löydät Opiskelijan digitaidot -oppimateriaaleista Sähköposti Helsingin yliopistossa ja yliopiston Helpdeskin verkkosivujen hausta.
  • Erillisten sähköpostiohjelmien käytöstä ja asetuksista löydät tietoa sivulta Sähköpostiohjelmat
  • Suositeltava sähköpostiohjelma yliopiston sähköpostille on Outlook. Outlookin saa asennettua kotikoneelle Office-paketin mukana kotikäyttöoikeuden turvin.

WebOodi

Weboodi lienee sähköpostin ohella jokaisen opiskelijan tärkein työkalu. Weboodin kautta voit laatia opintosuunnitalmasi, tilata opintosuoritusotteesi sekä tehdä lukukausi-ilmoittautumisesi. Useimpien laitosten kohdalla myös kurssi- ja tentti-ilmoittautumiset on hoidettu yksinomaan oodi-järjestelmän avulla.

Ohjelmistojakelu

Tietotekniikkakeskus on hankkinut useista yliopistolla käytettävistä ohjelmistoista laajat lisenssit, jotka kattavat myös opiskelijoiden omat tietokoneet. Kotikäyttöön tarkoitetut ohjelmat voi ladata ohjelmistojakelusta. Ohjelmat on tarkoitettu ainoastaan Helsingin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön.

Ohjelmien tai niiden osien luovuttaminen Helsingin yliopistoon kuulumattomille henkilöille on ankarasti kiellettyä!

HY-VPN ja tietokantojen etäkäyttö

Jotkut opiskelijoille tarkoitetut palvelut, kuten e-lehdet ja artikkelitietokannat toimivat ainoastaan silloin, kun niitä käytetään yliopiston verkkoon kytketyltä koneelta. Näitä palveluja on mahdollista hyödyntää myös kotoa käsin kytkemällä kotikoneesi yliopiston verkkoon jollakin VPN-ohjelmalla. Käytössäsi täytyy olla vain internet-yhteys ja yliopiston käyttäjätunnus. Helsingin yliopiston e-aineistoista ja niiden etäkäytöstä kerrotaan tarkemmin Opiskelijan digitaidot oppimateriaalin Tiedonhankintaosiossa.

Kotihakemiston käyttö kotoa

Käyttövaltuuteen kuuluvaa omaa kotihakemistoa ja kotisivuhakemistoa voi käyttää myös kotikoneelta VPN-portaalin avulla. Portaalin avulla voit siirtää tiedostoja yliopiston verkossa olevan kotihakemistosi ja kotikoneesi välillä.

Muuta hyödyllistä tietoa

Apua tarjolla

Tietotekniikkakeskus tarjoaa monipuolista tietotekniikkaneuvontaa opiskelijoille ja henkilökunnalle. Voit ottaa yhteyttä Helpdeskiin chatilla, puhelimitse tai sähköpostilla. Tarkemmin Helpdeskin palveluista ja niiden tavoittamisesta kerrotaan tämän sivuston yhteydenottosivulla.

Ohjeita, oppaita ja itsepalvelutyökaluja yleisimpiin tietotekniikkaan liittyviin ongelmiin on koottu tähän ohjesivustoon. Sivuston ohjeilla pystyt useimmissa tapauksissa selvittämään ongelmatilanteet itse.